يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ(حجرات 13) * * * ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‌ها و قبیله‌ها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید؛ (اینها ملاک امتیاز نیست،) گرامی‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است! * * * ای مردمان شما را از مردی و زنی/ما آفریده‌ایم به علم و به اقتدار/ دادیمتان قرار به اقوام گونه‌گون/انس و شناخت تا که به ‌هم‌ آورید بار/ بی‌شک بود زجمع شما آن‌عزیزتر/نزد خدا که بیش به تقواست ماندگار/ زان‌رو که هست عالم و آگاه کردگار/بر مردمان مومن و مشرکت بروزگار

 

      
کد خبر: ۴۳۲۵۱۸
زمان انتشار: ۱۳:۱۹     ۲۶ مهر ۱۳۹۶
هر چند بانک مرکزی طی ۲۰ سال گذشته چهار اسکناس را از اقتصاد ایران خارج کرده، اما دو اسکناس ۱۰ تومانی و ۲۰ تومانی با وجود عدم چاپ هنوز جزو اسکناس‌های در جریان محسوب می‌شوند.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم، براساس قانون پولی و بانکی کشور، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصراً به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است. تا قبل از سال ۱۳۳۸ بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت. در سال ۱۳۳۸ پس از تصویب قانون پولی وبانکی کشور و همزمان با تاسیس بانک مرکزی در هجدهم مرداد ۱۳۳۹ این مهم به بانک مرکزی محول شد.

در سال ۱۳۴۲ ضرابخانه دولتی نیز از وزارت داراییِ وقت منفک و به بانک مرکزی واگذار و وظیفه انتشار مسکوک طلا و رایج نیز به وظایف اداره نشر افزوده شد. سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی وظیفه چاپ اسکناس‌های رایج، ایران چک، انواع اوراق بهادار (مانند اوراق مشارکت، گذرنامه، روادید، شناسنامه و...) همچنین ضرب سکه‌های رایج، یادبود و گرانب‌ها را به عهده دارد.

سازمان تولید اسکناس و مسکوک پس از دریافت سفارش از اداره نشر اسکناس و خزانه، به برآورد و سفارش کاغذ برای چاپ اسکناس و مطلس برای ضرب سکه‌های رایج به میزان موردنیاز اقدام می‌کند. فرایند ضرب سکه‌های گرانب‌ها و تهیه مطلس آن به طور کامل در ضرابخانه این سازمان انجام می‌شود.

مطلس سکه رایج تا سال ۸۹ در خارج از کشور وارد می‌شد، اما با همت سازمان تولید اسکناس و مسکوک این مهم به صنایع مس شهید باهنر کرمان واگذارشد. مرحله ساخت پولک یا مطلس در کرمان انجام می‌شود و این مطلس‌ها در ضرابخانه به صورت سکه درمی آیند. در حال حاضر در کشور‌های توسعه یافته ۵۰ درصد معاملات با پول نقد است و ۵۰ درصد دیگر به صورت الکترونیک انجام می‌شود و ضرابخانه‌ها با همان وضعیت قبلی مشغول کارند. ضرابخانه بانک مرکزی به لحاظ کیفیت تولید و کوچکترین سکه ضرب شده در منطقه اول است.

اسکناس‌های از جریان خارج شده

اقتصادایران از سال ۷۶ تاکنون شاهد خروج چهار نوع اسکناس از چرخه خود بوده بر همین اساس از سال ۱۳۷۶ تا کنون دو اسکناس ۵۰۰۰ ریالی و دو اسکناس ۱۰ هزار ریالی و در مجموع چهار اسکناس از جریان اقتصاد خارج شد است.

اولین اسکناس اخراجی از اقتصاد ایران اسکناس ۵۰۰ تومانی با طرح حرم مطهر امام رضا (ع) بود که در اردیبهشت ماه ۱۳۷۶ از جریان خارج شد. دومین اسکناس اخراجی نیز اسکناس ۵۰۰ تومانی با طرح راهپیمایی مردم در ایام انقلاب است که بانک مرکزی ۳۱ شهریور ماه ۸۳ خارج شدن آن از چرخه اقتصاد را اعلام کرد.

اسکناس هزار تومانی با طرح روحرم مطهر امام رضا (ع) و طرح پشت مجلس شورای ملی نیز ۳۱ اردیبهشت ماه ۸۳ و اسکناس هزار تومانی با طرح رو راهپیمایی مردم در ایام انقلاب اسلامی و طرح پشت بارگاه امام رضا (ع) نیز ۳۱ شهریور ۸۳ از گردونه اقتصاد ایران خارج شده است.
 
۱۰ تومانی و ۲۰ تومانی در انتظار خروج از اقتصاد ایران

اسکناس‌های در جریان.

اما هم اکنون ۱۶ اسکناس در چرخه بازار و اقتصاد ایران مجوز مبادله دارد ارزش این اسکناس‌ها به ترتیب ۱۰ تومان، ۲۰ تومان، ۵۰ تومان، ۱۰۰ تومان، ۲۰۰ تومان، ۵۰۰ تومان، هزار تومان، دو هزار تومان، ۵ هزار تومان و ۱۰ هزار تومانی است که در این میان دو اسکناس ۱۰ تومانی و ۲۰ تومانی با وجودی که هم اکنون مجوز داد و ستد در مبادلات را دارند، اما از سال ۱۳۸۶ دیگر چاپ نمی‌شود و تنها محل خرید و فروش آن در میدان فردوسی و در میان دلالان پول نو است.

هر چند اسکناس ۱۰ و ۲۰ تومانی در بانک‌ها و همچنین داد و ستد‌ها دیگر دیده نمی‌شود، اما در بازار ارز فروشان و دلالان این اسکناس‌ها هنوز جایگاه خود را دارند و با قیمت‌های گزافی تا ۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسند.
 
۱۰ تومانی و ۲۰ تومانی در انتظار خروج از اقتصاد ایران

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها