کد خبر: ۴۷۳۲۸۵
زمان انتشار: ۱۰:۳۹     ۲۳ تير ۱۳۹۹
تأملی بر سخنان آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با نمایندگان مجلس؛
بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار تصویری با نمایندگان مجلس یازدهم در خصوص عمل به وظایف دولت تا آخرین روز فعالیت قانونی، برداشت های متفاوتی را به دنبال داشت و عده ای از تحلیلگران معتقد بودند که این بخش از اظهارات رهبر انقلاب به معنای مخالفت ایشان با استیضاح رئیس جمهور تفسیر می شود.
به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، رهبر معظم انقلاب اسلامی روز گذشته در دیدار تصویری با نمایندگان مجلس یازدهم، توصیه های مهمی را خطاب به نمایندگان و وظایف نمایندگی و استفاده از ابزارهای قانونی مجلس شواری اسلامی بیان کردند.

بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص عمل به وظایف دولت تا آخرین روز فعالیت قانونی، برداشت های متفاوتی را به دنبال داشت و عده ای از تحلیلگران معتقد بودند که این بخش از اظهارات رهبر انقلاب به معنای مخالفت ایشان با استیضاح رئیس جمهور تفسیر می شود.

این بخش از سخنان حضرت آیت الله خامنه ای به شرح ذیل می باشد:

«سال آخر دولتها معمولاً سال حسّاسی است. خب تجربه‌ی بنده دیگر زیاد است در این زمینه. سال چهارم دولتها، بخصوص اگر [سالِ] چهارمِ دوّم باشد، سال بسیار حسّاسی است و معمولاً در این سال اگر چنانچه مراقبت نشود، کارها سست خواهد شد. اوّلاً همه‌ی دولتها موظّفند تا روز آخر تلاش کنند و کار کنند؛ تا لحظه‌ی آخر. بنده اعتقاد راسخ دارم که دولتها بایستی تا آخرین روز مسئولیّتشان تلاش کنند و کار کنند و وظایف خودشان را انجام بدهند، بعد امانت را به دولت بعدی تسلیم کنند، البتّه عقیده‌ام این است که با صورت‌وضعیّت؛ مثل مهندسی که  وسط کار، بنا را به یک مهندس دیگری تحویل میدهد و صورت‌وضعیّت میدهد؛ این کاری است که انجام گرفته، این وضعی است که الان موجود است. بایست تا روز آخر مشغول کار باشند.»

با این وجود ذکر چند نکته پیرامون مواضع رهبرانقلاب درباره استیضاح رئیس دولت ضروری به نظر می رسد:

ابتدا اینکه مشی رهبرانقلاب همچون امام خمینی(ره) حمایت از دولت تا آخرین لحظه مسئولیتشان است همانگونه که رهبر کبیر انقلاب اسلامی نیز تا آخرین لحظه از مسئولیت ابوالحسن بنی صدر، عملا دست از پشتیبانی نکشیدند و رهبرمعظم انقلاب نیز بنا دارند تا آخرین لحظه مسئولیت قانونی دولت، دست از حمایت برنکشند.


نکته بعدی این است که رهبرمعظم انقلاب در بخشی دیگر از سخنان خود در دیدار تصویری با نمایندگان مجلس یازدهم، با اشاره به حفظ رابطه خوب با دولتمردان، اظهار داشتند: «سؤال، تفحّص و امثال اینها که در قانون آمده، اینها حقّ شما است، بایستی انجام بدهید، امّا توهین نه، دشنام نه، نسبتِ بدون علم نه؛ اینها حقّ شما نیست و بعضی‌اش حرام شرعی هم هست و جایز نیست... برخورد احساسی نباید کرد، برخورد غیر منطقی نباید کرد؛ برخورد متین، خردمندانه، قابل توجیه، ولو قوی. گاهی هست که شما حرف طرف مقابل را صددرصد قبول ندارید؛ یعنی صددرصد رد میکنید؛ هیچ اشکالی ندارد، لکن باید جوری نظر و همین رأی مخالف ادا بشود که کسی که از بیرونِ مجلس دارد نگاه میکند، ببیند حق با شما است؛ یعنی با متانت و با خردمندی.»

این سخنان رهبرانقلاب بدین معناست که حقوق قانونی همچون سوال، تفحص، استیضاح و... همواره به عنوان یکی از ابزارهای نظارتی مجلس شورای اسلامی بوده که می توان از آن در شرایط مختلف و با پرهیز از جوزدگی و برخوردهای غیرمنطقی استفاده کرد؛ در نتیجه رهبر معظم انقلاب به هیچ عنوان راه استفاده از ابزارهای قانونی همچون استیضاح رئیس جمهور را مسدود نکرده اند چنانکه ایشان، خود نیز به عنوان یکی از طراحان اصلی استیضاح بنی صدر در مجلس اول ایفای نقش کرده اند.

اما در پایان می توان متذکر شد که منش و روش رهبرانقلاب هیچگاه رد قانون و منطق نبوده است؛ بدین ترتیبب چنانچه نمایندگانی با استفاده از دانش و تجربه خود، استیضاح روحانی را به سود نظام جمهوری اسلامی و کشور دانستند، وظیفه دارند تا با استفاده از ظرفیت این ابزار قانونی، به رونق بحث کارشناسی در کشور و در چارچوب آرامش، منطق و خرد کمک کنند تا روزهای روشنتری پیش روی نظام جمهوری اسلامی قرار گیرد.

به عنوان حسن‌ختام می توان توجه نمایندگان مجلس یازدهم را به این سخن رهبرمعظم انقلاب جلب کرد: «این سوگندی که در آغاز مجلس دسته‌جمعی اداء میشود، یک سوگند شرعی است و به هیچ وجه تشریفات ظاهری نیست؛ این قسم خوردن است، یعنی تعهّد ایجاد میکند. شما در این سوگند تعهّد کردید که پاسدار حریم اسلام باشید، نگاهبان دستاوردهای انقلاب باشید؛ اینها در متن سوگند شما آمده. بایستی بِجِد پایبند این معنا باشید؛ یعنی نگاهبان دستاوردهای انقلاب و پایبند جدّی به این تعهّد و پاسدار حریم اسلام. تخلّف از این سوگند، بازخواست شرعی دارد،‌ بازخواست الهی دارد؛ یعنی روز قیامت خدای متعال از انسان سؤال میکند. این مثل یک قسم معمولی عادّی هم نیست؛ آن هم البتّه تخلّف کردنش کفّاره دارد،‌ آن هم سؤال دارد از طرف خدای متعال، امّا این خیلی فرق میکند با اینکه مثلاً ما یک قسمی بخوریم برای یک کار شخصی؛ این یک مسئله‌ی عمومی است، مسئله‌ی مردمی است، باید جواب داد و این سوگند، سوگند مهمّی است.»
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها