امـام صـادق (عليه السلام) فرمـودند: مانند ارباب به عيوب ديگران نگاه نکنید ، بـلكه چـون بنـده اى متـواضع، عيب هاى خود را وارسى كنيد. تحف العقول/ 295

      
کد خبر: ۱۷۱۸۵۴
زمان انتشار: ۱۶:۱۰     ۱۵ مهر ۱۳۹۲
کدام بخش آنچه که در سفر نیویورک گذشت بجا نبود:
نادیده گرفتن اصول روابط بین الملل در مذاکرات تیم سیاسی کشور با آمریکا؛ اشتباهاتی که بخش کوچکی از آن در سخنان آقای ظریف در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم آمده است. اساساً دو گروهی که هویت «ضدین» یا اهداف «متناقضین» دارند، منطقاً قابل جمع نیستند مگر اینکه در آقایان منطق جدیدی بنویسند که ما و آمریکا در عین ضدیدت ماهیتی و تناقض ماهیتی اهداف قابل جمع هستیم.
به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، نادیده گرفتن اصول روابط بین الملل در مذاکرات تیم سیاسی کشور با آمریکا؛ اشتباهاتی که بخش کوچکی از آن در سخنان آقای ظریف در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم آمده است. تقریباً تمام ارکان اساسی یک مذاکره موفق در رفتار تیم سیاسی ایران منفی است:

۱. خطا در اصل مذاکره: اساساً  دو گروهی که هویت «ضدین» یا اهداف «متناقضین» دارند، منطقاً قابل جمع نیستند مگر اینکه در آقایان منطق جدیدی بنویسند که ما و آمریکا در عین ضدیدت ماهیتی و تناقض ماهیتی اهداف قابل جمع هستیم: «النقیضان یجتمان و الضدان یجتمعان»! به همین دلیل سخنان رهبری در «وراجی» خواندن کسانی که استدلال می کنند برای اثبات «منفعت مذاکره با آمریکا»، بسیار قابل توجه است.

۲. خطای زمان مذاکره: این زمان، بهترین زمان برای آمریکا و استکبار و بدترین برای ما بود، زیرا بهترین سرپوش برای رسوایی و شکست آنان در سوریه از محور مقاومت بود. این فرصت از دو جهت برای ما بد بود، یکی عدم تبیین این پیروزی تاریخی و شکست استکبار برای جهانیان بود و دیگری اینکه صرف نظر از این مساله، مذاکره با آمریکا باید با برجسته شدن بیشتر نام و اهمیت ایران در جهان همراه می بود، دست کم باید در هنگامی اتفاق می افتاد که آمریکا بر درخواست مذاکره اصرار داشت. یکی به دلیل همزامانی با نشست سالانه سازمان ملل و دیگری به دلیل اشتباه عاطفی آقای روحانی در بی تمایلی به تحقیر شیطان بزرگ و استکبار خون آشام باز دست رفت.

۳. خطای مکان مذاکره: مذاکره بین دو کشوری که سی و چند سال با هم قطع رابطه و دشمن عمیق داشته اند، نباید در شرایطی برگزار شود که کشور مستکبر و ظالم از امتیاز میزبانی برخوردار باشد، ما می توانستیم علاوه بر ندادن این امتیاز به آمریکا، امتیازی از کشور ثالث بگیریم و مذاکره را در آن کشور برقرار کنیم.

۴. خطای سطح مذکره: مذاکره بر سر مشکلات عمیق و غیر سطحی، در گام نخست به هیچ وجه نباید بین دو مقام ارشد باشد، بلکه باید از نماینده غیر سیاسی شروع شود، به نماینده سیاسی سطح پایین مثل نماینده وزیر خارجه ادامه یافته، به وزیر برسد و سپس در صورت لازم و پیشرفت مناسب و منطقی مذاکره، رئیس جمهور وارد شود. این اصول بدیهی دیپلماتیک را کسانی قربانی کردند که ادعای کارکشتگی داشتند و پشتشان به اکبر هاشمی بوده است.

۵. خطای فرایند مذاکره: مذاکره ای که بر سر مسائل ریشه دار است، یک پروژه نیست، مسأله ای پروسه ای است و باید طی یک فرایند منطقی به پیش برود. ابتدا بر سر نکات مورد توافق، تعهد مکتوب و رسانه ای شود و سپس گام به گام جلو برود. نه اینکه وزیر خارجه و رئیس جمهور بروند و حیثیت عدم رابطه سیاسی با شیطان بزرگ به دلیل استکباراتش را بر باد بدهند و دل مستضعفان عالم را بلرزانند و بعد تازه بگویند حالا می خواهیم سر چه حرف بزنیم یا نزنیم یا پایه و تعهدات قطعی ما چیست یا چه نیست. حتی رئس جمهور آمریکا بگوید که در عین اینکه سر میز مذاکره هستیم، حتی در این سطح اتفاق نظر نداریم که ما به شما حمله نکنیم و گزینه نظامی هم روی میز است! آیا این یعنی رعایت فرایند مذاکره؟

۶. خطای رویکرد مواجهه در مذاکره: چه کسی است که تمام نقاط ضعف حریف را برای ورود به نبرد سنگین سیاسی در میز مذاکره نایده بگیرد (جنایات آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد، جنایات در جنگ صدام، جنایات در حمایت از تروریزم دولتی اسرائیل و عربسان، جنایت در حمایت از تروریستهایی مثل منافقین خلق و القاعده سوریه، شکست در سوریه، حمایت از دیکتاتورهای عربی، شکست اقتصاد سرمایه داری و نقض حقوق بشر در ابوغریب و گوانتانامو و موشک به ایرباس ایران و نبود آزادی بیان در آمریکا و غرب و ...) و تمام نقاط قوت خود را نیز نادیده بگیرد و از پیشرفتهای علمی و ساخت نیرومند قدرت در ایران و محور مقاومت و رشد اثر گذاری سیاسی در جهان، بیداری اسلامی و ... حرفی نزند و بعد هم دائماً التماس کند و از نقطه ضعف خود برای به رحم آوردن دل استکبار کمک بگیرد و هی بگوید: تحریمها بی رحمانه است! دشمن از این چه می فهمد؟ می فهمد که اگر باز هم بخواهد نتیجه بگیرد باید تحریمها را تشدید کند، مگر اینکه شما امتیاز بزرگتری به وی بدهید. در واقع عرف دیپلماتیک طرف مذاکره از این حرف شما می فهمد که: تحریمها بی رحمانه است و ما را به ستوه آورده است، لطفاً به ما رحم کنید! به همان مردمی که در ایرباس کشتید و به همان مردمی که در سردشت با بمب شیمیایی هم پیمانان شما نابود شد، حالا رحم کنید!

۷. خطای نتایج مذاکره: دشمنی که ماهیتاً مستکبر و ضد مستضعفین عالم است چه سطحی از منفعت مشترک با دولت مومنی دارد که به فرموده امیرالمومنین، ذاتا دشمن ظالم و مستکبر است و جز با نابودی آن به بندگی نیندیشیده است؟ آیا شیطان دشمن قسم خورده نیست؟ آیا شیطان بزرگ قرار است به ما امتیاز بدهد؟ مگر جنون سیاسی دارد؟ کدام دشمنی با وجود نهایت دشمنی با نظام دیگری، حاضر است به وی کمک کند؟ آمریکا می خواهد سر به تن جمهوری اسلامی ایران نباشد، حالا بیاید و به وی کمک کند؟ آمریکا هیچ کمکی به دشمن خود نخواهد کرد؛ این را تاریخ به ما می گوید: «من جَرَّبَ المُجَرَّب، حَلَّب بِهِ النَّدامة».

تحلیل عقلی چرایی کمک نکردن آمریکا به ایران و تن دادن به بازی به اصطلاح برد برد: مکتب حاکم بر نظام سلطه، مکتب رئالیزم و زورگویی است و اساسا بازی با حاصل جمع صفر در مکتب روابط بین الملل آنان معنا دارد، به ویژه در رابطه آنان با دشمنان شان. راز آن هم در این است که عقلاً دفع ضرر مقدم بر جلب منفعت است. بنابراین کمک آمریکا به ایران برای به دست آوردن منافع، وقتی اتفاق می افتد که این کمک منجر به ضرر وی نشود. و چون هر چه ایران قویتر شود، قطعا آمریکا بالنسبه ضعیف تر می شود و دست کم اینکه دشمن وی قویتر شده است، به دلیل تقدم قانون دفع ضرر بر قانون جلب منفعت، آمریکا هرگز کمکی به ایران نخواهد کرد. مگر در مواردی که سبب دفع ضرر بیشتر از وی شود که در این هنگام، ما نباید چنین کاری با وی بکنیم و ضرر وی را برداریم. به نظر، حمایت رهبری از سخنان رئیس جمهور در جاهای مختلف بود و با اصل مذاکره و روش و ... آن مخالف بوده اند.

اعتراف ظریف به بخشی از اشتباهات:

سیدحسین نقوی‌حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره نشست این کمیسیون با آقای ظریف پیرامون سفر نیویورک و سخن آقای ظریف در نقد اشتباهات خود گفت: «ظریف اشاره کرد ما فکر می‌کردیم مکالمه‌ها و گفت‌وگوها در حدی که انجام شد در این حد مجوز داریم ولی وقتی حضرت آقا اشاره کردند برداشت ما این است که ایشان اولاً به گفت‌وگوی اوباما با دكتر روحانی انتقاد دارند و این را یکی از اقدامات نابجا می‌دانند و طولانی شدن مذاکرات بنده و جان‌کری را احتمالات نابجای بعدی سفر می‌دانند».

* ابولفضل امامی
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۱۰
در انتظار بررسی: ۲۷
* نظر:
ارسال نظرات
اسدی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۵۲ - ۱۵ مهر ۱۳۹۲
۸
۵
این که همش اشتباه شد!
پاسخ
مجید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۰:۵۲ - ۱۵ مهر ۱۳۹۲
۱۲
۱۳
ما از مواضعمون یک قدم عقب نمی نشینیم. هر چند آدم های ظریفی مثل ایشان وا بدهند.
پاسخ
Ali
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۳:۳۳ - ۱۵ مهر ۱۳۹۲
۵
۳
خشم وشهوت مرد را احول کند
زاستققامت روح را مبدل کند
ظاهرا جناب اقای امامی خیلی عصبانی هستند که دو بین شدهاند
پاسخ
سبحان
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۰:۱۸ - ۱۶ مهر ۱۳۹۲
۱۴
۸
خیلی بی انصافی این همه زحمات تیم دیپلماتیک و تغییر رویکرد کشورهای دیگر نسبت به ایران نادیده گرفته میشه ومذاکره که فقط یک مذاکره بود نه چیز دیگر اون هم با عزت و افتخار در اینجا میشه مشکل اقایون معیشت مردم-دارو-درامد کم به خودتون نگاه نکنید بخدا مردم تو فشارن.ما نمیخوایم باج بدیم.اگه مردم این راه رو انتخاب کردن پس احترام بگذارین به انتخاب مردم
پاسخ
سحر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۰۳ - ۱۶ مهر ۱۳۹۲
۱۵
۱۰
شما که اصول مذاکره را بلدید چرا 35 ساله با دنیا قهرید؟
اگر با شما و اصول شما پیش بریم صد سال دیگه هم با آمریکا مذاکره نمی کنید چون منافعتون به خطر می افته . وگرنه پیامبر خدا هم با کفار مذاکره داشتند.
آنوقت آمریکای مسیحی شده دشمن ما ! و چین و کوبا کمونیست و کافر شده دوست جون جونی ما !!!!!
پاسخ
عباس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۹:۱۷ - ۱۷ مهر ۱۳۹۲
۱۱
۱۴
از اولش هم معلوم بود كه آقايان ديپلمات، مرد اين ميدان نيستند
ميدان مواجهه با عمرعاص، مالك اشتر مي خواهد
پاسخ
طلبه
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۵:۳۶ - ۱۷ مهر ۱۳۹۲
۱۴
۱۷
انشاءالله خداوند به همه خصوصا خواص و مسئولان بصیرت عطا بفرماید.اینهمه امام خامنه ای فریاد میزنندبصیرت خود را بالاببرید برای چیست؟!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ
ادریس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۷:۳۸ - ۱۸ مهر ۱۳۹۲
۱۴
۱۱
من موندم شخص نویسنده چند سالشونه که دارن اینطوری در مورد آیت الله رفسنجانی نظر میدن ! اون موقع که تو تویه کمر بابات بودی همین اکبر رفسنجانی تویه زندان داشت شکنجه میشد ! بفهم اینارو اخوی ... اونی که باید نظر بده هنوز زندس نه تو !
پاسخ
سه نفردرحال مرگ ازبی خوابی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۳:۲۶ - ۱۸ مهر ۱۳۹۲
۱۲
۱۲
نومید نباش بچه حزب اللهی ...!!!!! فرمانده ما هنوز هم امام خامنه ای است.....
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۱:۱۶ - ۱۹ مهر ۱۳۹۲
۸
۱۷
آقای ظریف که با دیدن تیتر کیهان غش می کنه اگه تو مذاکرات قرار بگیره چی می شی ...
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها