کد خبر: ۱۳۱۲۹۰
زمان انتشار: ۱۹:۵۳     ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۲
تازه های نشر بیست و ششمین نمایشگاه کتاب تهران/(۱):
از مباحث این فصل می توان چنین نتیجه گرفت که یکی از لوازم دینی شدن حکومت اسلامی، حاکمیت فقیه مبسوط الید و صدور احکام حکومتی از سوی حاکم اسلامی است. چون نظم و سامان بخشیدن به افعال و برنامه های حکومت فقط با تکیه بر احکام فقهی رایج امکان پذیر نیست، بلکه فقه این علم باید به عرصه مسایل حکومتی نیز به نحوی جدید ورود پیدا کنند و اصول و ضوابط مربوط به اداره جامعه بر اساس دین را از منابع وحیانی استنباط کرده و امکان صدور احکام حکومتی از سوی حاکم اسلامی را فراهم آورند.
به گزارش سرویس فرهنگی پایگاه 598، کتاب «احکام حکومتی» به منظور شرح بیشتر معنا و مفهوم احکام حکومتی تدوین شده است. مطالب این کتاب در قالب سه فصل تنظیم و ارائه گردیده است. فصل اول آن به بررسی «چرایی احکام حکومتی» می پردازد و ضرورت دستیابی به این احکام ار از منظرهای فقهی، کلامی و سیاس مورد دقت قرار می دهد.

از مباحث این فصل می توان چنین نتیجه گرفت که یکی از لوازم دینی شدن حکومت اسلامی، حاکمیت فقیه مبسوط الید و صدور احکام حکومتی از سوی حاکم اسلامی است. چون نظم و سامان بخشیدن به افعال و برنامه های حکومت فقط با تکیه بر احکام فقهی رایج امکان پذیر نیست، بلکه فقه و پژوهشگران این علم باید به عرصه مسایل حکومتی نیز به نحوی جدید ورود پیدا کنند و اصول و ضوابط مربوط به اداره جامعه بر اساس دین را از منابع وحیانی استنباط کرده و امکان صدور احکام حکومتی از سوی حاکم اسلامی را فراهم آورند.

در واقع اگر احکام حکومتی وجود نداشته باشند یک خلأ اساسی در جامعه اسلامی پدید می آید و آن عدم ارتباط اصول و فعالیت های مدیریتی حکومت با دین و ارزش های آسمانی است. بر این اساس باید به سمت ایجاد زیرساخت های مناسب برای دست یابی به احکام حکومتی حرکت کرد و از طریق استنباط ضوابط اداره جامعه در حوزه های مختلف مدیریت کلان اجتماعی، ارتباط بین برنامه ها و تصمیمات حکومتی با دین را برقرار نمود.

فصل دوم این کتاب به بررسی چیستی احکام حکومتی پرداخته و معنا و ماهیت تفصیلی این احکام را مورد دقت قرار داده است. البته از آنجا که معنای دقیق حکم حکومتی مبتنی بر سه مفهوم دین، حکومت و حکم شکل می گیرد برای آشنایی با ماهیت حکم حکومتی، ابتدا باید به بررسی این سه مفهوم پرداخت تا روشن شود که چگونه نوع نگاه هر یک از صاحب نظران به سه مفهوم فوق، در تعریف آنها از احکام حکومتی مؤثر بوده است.

پس از بررسی این مفاهیم زیربنایی، نوبت به طرح تعاریف مختلف اندیشمندان از احکام حکومتی و ارزیابی این تعاریف می رسد که این قسمت پس از بیان چهار تعریف از احکام حکومتی و نقد آنها، تعریف مرحوم استاد سید منیرالدین حسینی نیز مطرح شده است. ایشان احکام حکومتی را «احکام سرپرستی اجتماعی» می داند و با ذکر توضیحاتی در مورد امر سرپرستی و تفاوت آن با سایر امور، هب بیان نقش احکام حکومتی در دینی شدن امر سرپرستی جامعه اسلامی می پردازد.

در فصل سوم سخن از چگونگی احکام حکومتی و شیوه دست یابی به این احکام است. در این فصل ابتدا از پیشینه مباحث مربوط به احکام حکومتی یاد شده است و سپس دیدگاه هایی که هم-اکنون در این زمینه وجود دارد، مطرح گردیده است. در این میان برخی مدعی اند که راه دست یابی به احکام حکومتی همان شیوه رایج استنباط احکام است و اگر این شیوه به درستی دنبال شود، می-توان به احکام حکومتی دست یافت.

برخی دیگر راه دست یابی به احکام حکومتی را انتخاب منابع جدید استنباط، غیر از کتاب و سنت، دانسته و مدعی شده اند که برای دست یافتن به احکام حکومتی باید از منابع دیگری چون عقل استفاده کرد. همچنین برخی دیگر راه دست یابی به احکام حکومتی را توسعه روش استنباط احکام دانسته اند.

در پایان این فصل دیدگاه مرحوم استاد سید منیرالدین حسینی نیز مطرح شده است. ایشان راه دست یابی به احکام حکومتی را توسعه تعبّد و افزایش کارآمدی روش اجتهاد می دانند و برای تحقق این مهم، به بازنگری فلسفه اصول فقه و اصلاح و تکمیل مبانی روش اجتهاد می پردازند. از نظر آن استاد فرزانه دست یابی به احکام حکومتی منوط به تأسیس فقه حکومتی است و فقه حکومتی به نوبه خود از طریق تأسیس اصول فقه حکومتی و بازنگری در مبانی و فلسفه علم اصول قابلیت تحقق می یابد.

لازم به ذکر است که این کتاب برای اولین بار در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در غرفه موسسه کتاب فردا در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۱
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
ارسال نظرات
محمدجواد
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۰:۲۴ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۲
۰
۰
به نظر میاد کتاب خوبی باشه. ممنون از راهنماییتون؛ ایشالا میرم میخرمش.
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها