این سه کشور به دنبال ناامنی سوریه هستند
البته پرواضح است که این کشورها از ناآرامی در سوریه نه تنها استقبال خواهند کرد بلکه برای تشدید ناآرامی ها هر کاری از دستشان بربیاید انجام خواهند داد.سوریه کشوری است که با لبنان ، اسرائیل ، ترکیه ،عراق و اردن مرز مشترک جغرافیایی دارد و از این لحاظ نقش بسیار مهم و استراتژیکی در خاورمیانه بازی می کند.
سوریه دوست و شریک ایران در منطقه است
از سوی دیگر سوریه دوست و شریک ایران در منطقه و دشمن اسرائیل است ، همین نکته کافیست تا عربستان و اسرائیل دو کشوری باشند که بیشترین سود را از ناامنی در سوریه ببرند ، طبیعی است که عربستان دائما به دنبال کاهش قدرت ایران در منطقه است و هم افزایی ایران و سوریه به رهبری بشار اسد بزرگترین تهدید کنونی برای دولت عربستان است.
اما از سوی دیگر اسرائیل است که سوریه را به عنوان یک دشمن در همسایگی خود می بیند و این کشور برای پیشبرد اهداف خود در فلسطین و لبنان به همسایگان عرب هم قسم با خود نیاز دارد.
بسیاری از تحلیل گران بر این اعتقاد هستند که اساسا کلید ناامنی های اخیر در سوریه توسط این سه کشور زده شده و آنها با ایجاد این فضا به دنبال عوض کردن حاکمیت این کشور و به روی کار آوردن مهره های خود هستند.
در عین حال باراك اوباما " رئيسجمهوري آمريكا در دیدار با "رابرت فورد " سفير آمريكا در سوريه ديدار كرد و از اين فرصت براي محكوم كردن تحولات اخير در سوريه استفاده كرد.
تلاش های باراک اوباما برای تضعیف دولت سوریه
رئيسجمهوري آمريكا در ديدار با سفير اين كشور در دمشق ،ضمن بحث و گفتوگو درباره تحولات اخير در دمشق، بر حمايت كشورش از مخالفان در سوريه تأكيد كرد. خبرگزاري شينهوا در گزارش خود آورد ، كاخسفيد در بيانيهاي اعلام كرد: " اوباما از اين فرصت استفاده كرده تا با سفير آمريكا در سوريه كه هماكنون براي ديدار با سناتورهاي كنگره و همچنين مقامات عاليرتبه آمريكايي به واشنگتن آمده است، در رابطه با اوضاع كنوني سوريه مشورت كند. بنا بر بيانيه كاخسفيد، "اوباما در اين ديدار بر حمايت آمريكا از مردم شجاع سوريه تأكيد كرد و اعلام كرد كه واشنگتن از مخالفان سوريه و درخواستهاي آنها براي دسترسي به حقوق جهانيشان و همچنين انتقال قدرت دموكراتيك در اين كشور حمايت ميكند. بر اساس اين گزارش، اوباما همچنين در مناسبت ديگري روز گذشته اعلام كرد: آمريكا به افزايش فشار بر سوريه براي منزوي كردن دولت "بشار اسد " رئيسجمهوري سوريه ادامه خواهد داد.
با این حال خبرگزاري سوريه گزارش داد که سوريها در راستاي حمايت از وحدت ملي و توافق درخصوص برنامه اصلاحات فراگير به رهبري بشار اسد، رئيس جمهوري سوريه و مخالفت با دخالتهاي خارجي در امور داخلي اين كشور در دمشق دست به تظاهرات زدند.
آتش زدن خطوط نفت سوریه
اين در حالي است كه افراد مسلح بامداد خط لوله نفتي سوريه در منطقه تلكلخ در نزديك شهر حمص در مركز اين كشور نزديك مرز لبنان را مورد هدف قرار دادند.
پيش از اين نيز خط لوله نفتي سوريه در شرق اين كشور در استان ديرالزور دچار حادثه شده بود كه مقامهاي وزارت نفت دليل آن را عادي و نه حمله افراد مسلح اعلام كردند.
در همین ارتباط مسئول پیشین وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) آقای میشل مالوفه اعلام کرد که عربستان سعودی ، آمریکا و اسرائیل در پشت پرده اغتشاشات سوریه قرار دارند تا بتوانند حکومت سوریه را سرنگون کنند.
به اعتقاد آقای مالوف مهم ترین مشکل آقای بشار اسد اتحاد ناپیدای عربستان سعودی با آمریکا و اسرائیل است که بزرگترین دشمن آقای بشار اسد را رقم می زند. آقای مالوف تصریح کرد اتحاد مخالفین دولت سوریه در خارج از کشور در صدد ثبت موقعیت آنها عمدتا از حامیان کشور عربستان سعودی هستند که سالیان درازی با این رژیم به فعالیت می پرداختند همچنین عواملی از اسرائیل و امریکا نیز در بین آنها جای گرفته اند . اگر چه بیشتر گردهمایی این گروهها در کشور ترکیه انجام می شود اما منابع مالی آنها از طریق دولت سعودی و اسرائیل تامین شده است . اما آنچه که اتحاد حکومت ها به وجود آورده موضوع اتحاد سوریه با ایران است و همچنین توسعه نفوذ ایران در دنیای عرب باعث گردیده که این حکومت ها وضعیت خود را مخاطره آمیز قلمداد کنند و بخواهند از توسعه قدرذت ایران در منطقه جلوگیری کنند .
قراردادهای نفتی باعث وحشت از سوریه شده
اکنون قراردهای چند میلیاردی نفت و گاز و انتقال خطوط لوله از مرزهای ایران به عراق و سوریه و قدرت بلا منازع ایران در دو کشور عراق و سوریه و ایجاد این اتحاد استراتژیک شرایطی است که حکومت های عربستان و امریکا و انگلیس از آن وحشت دارند.
اکنون چندین حکومت در پیمان آتلانتیک شمالی ناتو هم قصد دارند که شرایطی را فراهم تا بتوانند مجوزهایی از شورای امنیت سازمان ملل متحد بگیرند که بتوانند به سوریه حمله نظامی بکنند و شرایط را برای حمله نظامی به این کشور فراهم کنند.
شبكه خبري "فاكسنيوز گزارس داد "، بر اساس اعلام دو تن از مقامات عاليرتبه آمريكا كه تمايلي به افشاي نامشان نداشتند، دولت "باراك اوباما " رئيسجمهوري آمريكا در حال برنامهريزي است تا صراحتا از "بشار اسد " رئيسجمهوري سوريه بخواهد تا در روزهاي آينده از سمت خود كنارهگيري كند.
اين اولين بار است كه وزارت امور خارجه آمريكا درباره تمام شدن تلاشهاي آمريكا براي تعامل با دولت روسيه هشدار ميدهد.
انتظار ميرود كاخ سفيد تا پايان هفته جاري و احتمالا در روز پنجشنبه موضع شديدتري را در قبال سوريه اتخاذ كند.
اين دو مقام عاليرتبه آمريكايي اعلام كردند: همزمان كه وزارت خزانهداري آمريكا براي تعيين مجموعه جديدي از تحريمها عليه خانواده اسد و دولت او آماده ميشود، دولت اوباما اول با شوراي امنيت سازمان ملل به رايزني و مشورت خواهد پرداخت.
اين مقامات آمريكايي در ادامه گفتند: تحريمات يكجانبه آمريكا كه در حال تنظيمشدن در وزارت خزانهداري هستند، شايان توجه خواهند بود.
اين در حاليست كه اسد در ديدار با "احمد داوداوغلو " وزير امور خارجه تركيه اعلام كرده است كه دولت سوريه به طور خستگيناپذيري به مبارزه با گروههاي تروريستي در اين كشور ادامه خواهد داد.
اين مقامات آمريكايي افزودند: اين اقدام دولت اوباما ( برنامهريزي براي درخواست صريح كنارهگيري اسد) پاسخ مستقيمي به تصميم رئيسجمهوري سوريه به دليل تشديد بيرحميها و سركوبگريها عليه تظاهراتكنندگان حامي دموكراسي در اين كشور خواهد بود.
اين در حاليست كه اوباما و ساير مقامات آمريكايي پيشتر اعلام كرده بودند كه اسد مشروعيت خود را به عنوان رهبر از دست داده است و بايد يا در مسير انتقال به سمت دموكراسي و يا ترك سمت خود حركت كند.
فشار بر سوریه برای تحقق عوامل خارجی