معاون علمی و فناوری رئیسجمهور گفت: بر اساس آمار شیب خروج دارندگان مدالهای جهانی و المپیادهای علمی کشور به خارج کمتر و ماندگاری آنها در مقاطع تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای کشور بیشتر شده است.
به گزارش 598 به نقل از حوزه دولت خبرگزاری فارس، نسرین سلطانخواه معاون علمی و فناوری رئیسجمهور با اشاره به تعریف جدید نخبگی در کشور گفت: آخرین تعریف نخبه و استعداد برتر در آییننامه احراز نخبگی و استعداد برتر سال 1384 و بر اساس تعریف شورای عالی انقلاب فرهنگی است. در این آییننامه علاوه بر تعاریف، مصادیقی از نخبگی و استعداد برتر نیز معرفی شده است.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور افزود: همچنین شناسایی مصادیق جدید نخبگی و استعداد برتر نیز به عهده بنیاد ملی نخبگان گذاشته شده است که در صورت شناسایی مصادیق جدید بر اساس آن تعاریف، مصادیق مورد شناسایی در هیأت امنای بنیاد به تصویب برسد تا این افراد در طبقه کسانی که حمایتهای بنیاد شامل آنها میشود، قرار بگیرند.
وی در ادامه با اشاره به صحبتهایی که برخی از افراد درباره افزایش خروج نخبگان از کشور مطرح میکنند، اظهار داشت: انتظار میرود از کسانی که بحث فرار مغزها را مطرح و چنین اظهارنظرهایی میکنند، این موضوع را بر اساس یک مبنای محکم استدلالی بیان کنند.
سلطانخواه خاطرنشان کرد: زمانی که از خروج نخبگان و مغزها صحبت به میان میآید، باید اولا جامعه هدف کاملا مشخص باشد، سپس از آن جامعه، یک زیر مجموعهای به نام جامعه نمونه آماری بیرون کشیده و انتخاب شده و بروی آن کار آماری صورت گیرد، اطلاعات دقیق آماری بدست بیاید و آن اطلاعات دقیق آماری تحلیل شود که بر اساس آن میتوان به طور محکم و متقن اعلام کرد که آیا شیب خروج مغزهای ما بیشتر یا کمتر شده است.
* ماندگاری المپیادیها در مقاطع تحصیلات تکمیلی در کشور بیشتر شده است
وی در مورد آخرین وضعیت ماندگاری نخبگان و استعدادهای برتر در کشور گفت: ما در خصوص دارندگان مدالهای جهانی و المپیادهای علمی کشور یک چنین کار آماری انجام دادیم. اطلاعات دقیق و به روز کل دارندگان مدالهای جهانی و طلای کشوری را بدست آوردیم. که آمارهای موجود نشان داد؛ شیب خروج این المپیادیها به خارج از کشور کمتر و ماندگاری آنها در مقاطع تحصیلات تکمیلی در کشور بیشتر شده است.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در ادامه گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دولت به دلایل کاهش شیب خروج این المپیادیها به خارج از کشور اشاره و تصریح کرد: یک دلیل آن وجود بنیاد ملی نخبگان و حمایتها از آنها، دلیل دیگر گسترش دورههای تحصیلات تکمیلی در داخل کشور و دلیل سوم هم روحیه نشاط، خودباوری و اعتمادی است که دولت نهم و دهم در بین جوانان ایجاد کرده است.
* مطالعات بروی وضعیت حضور نفرات برتر کنکور در کشور
سلطانخواه یادآور شد: همچنین بازگشت این افراد هم به داخل نسبت به قبل بیشتر شده است. البته اینها نسبی و مقایسهای است که شیب خروج این افراد نسبت به قبل کمتر شده است.
وی به انجام مطالعات آماری بروی جامعه هدف دیگر مانند نفرات برتر کنکور در بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: زمانی که کار آماری بروی این جامعه هدف مانند المپیادیها به پایان رسید، آمارها و تحلیلها به اطلاع عموم خواهد رسید.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور همچنین درباره آخرین وضعیت آییننامه قانون «حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تجاریسازی اختراعات و نوآوریها» و اساسنامه «صندوق نوآوری و شکوفایی» گفت: امیدواریم بعد از بازگشت رئیسجمهور از نیویورک این موضوع در هیأت دولت بعد از بحث و بررسی به تصویب برسد.