کد خبر: ۵۴۵۰۶۱
زمان انتشار: ۰۸:۳۴     ۰۳ خرداد ۱۴۰۴
اطاعت بی‌چون و چرا از خواسته‌ها و نگاه‌های متأثر از تجمل‌گرایی و دنیاطلبی اطرافیان، به‌ویژه همسر و فرزندان، می‌تواند انسان را از مسیر هدایت دور سازد. نگاه دینی به مقوله ساخت‌وساز و رفاه، نگاهی آگاهانه و مبتنی بر نیاز حقیقی است، نه بر اساس چشم‌وهم‌چشمی، تجمل‌طلبی و خواسته‌های ساختگی‌ای که ممکن است تحت‌تأثیر توقعات اطرافیان شکل گرفته باشد.

به گزارش پایگاه خبری 598، حجت الاسلام والمسلمین محمد مهدی فلاح خورشیدی در برنامه گنج برنامه رادیو معارف به موضوع «تأثیر خانواده در گرایش به تجمل‌گرایی از منظر قرآن و روایات» پرداخت که تقدیم شما فرهیختگان می شود.

 

ای اهل ایمان! «یا أیها الذین آمنوا إن من أزواجکم وأولادکم عدوّاً لکم فاحذروهم.»؛ برخی از همسران و فرزندان شما ممکن است دشمن شما باشند، پس از آن‌ها برحذر باشید.

 

در تفسیر این آیه، نکته‌ای دقیق و هشدارآمیز نهفته است:

گاهی انسان، ناآگاهانه و به واسطه علاقه و دلبستگی به همسر و فرزندانش، به مسیرهایی کشانده می‌شود که با هدف الهی زندگی او در تضاد است.

بنابراین، اطاعت بی‌چون و چرا از خواسته‌ها و نگاه‌های متأثر از تجمل‌گرایی و دنیاطلبی اطرافیان، به‌ویژه همسر و فرزندان، می‌تواند انسان را از مسیر هدایت دور سازد.

اگر بخواهیم به‌صورت مصداقی‌تر به موضوع بپردازیم، باید به پدیده گرایش به خانه‌های بزرگ، مجلل و پرزرق‌وبرق در این دنیا اشاره کنیم.

ورود به چنین وادی‌ای، با ریسمان پوسیده نگاه و تخیل زیاده‌خواهانه همسر یا فرزند، به‌منزله افتادن در چاهی بی‌انتهاست؛ چاهی که دنیاطلبی، تجمل‌سازی و رفاه‌زدگی سطحی آن را پر کرده و ته ندارد.

در ادامه آیه آمده است: «فاحذروهم»، یعنی از آن‌ها و نگاه و خواسته‌های دنیاگرایانه‌شان برحذر باشید.

این هشدار قرآنی ما را به مراقبت جدی در برابر اثرگذاری ناخواسته اطرافیان فرا می‌خواند.

 

امام صادق علیه‌السلام در تأیید همین مضمون فرمودند: «کلّ بناء لیس بکفاف فهو وبال علی صاحبه یوم القیامة»؛ هر بنایی که بیش از مقدار نیاز ساخته شود، در روز قیامت برای صاحب آن مایه وبال و سنگینی خواهد بود.

این سخن نشان‌دهنده دقت ویژه‌ای است که در سبک زندگی اسلامی بر «اعتدال، پرهیز از اسراف و زیاده‌خواهی» تأکید شده است.

 

ایشان همچنین فرمودند: «من بنی فوق مسکنه کلّف أن یحمله یوم القیامة»؛ هرکس بر فضای سکونت مورد نیاز خود، ساختمانی اضافی بنا کند ـ یعنی مثلاً طبقه‌ای دیگر بر خانه‌اش بیفزاید، در حالی‌که نیازی به آن ندارد ـ در روز قیامت مکلف می‌شود که بار آن را بر دوش کشد.

این تعبیر، بیان‌گر شدت پیامد معنوی چنین عملی است و اگر بخواهیم آن را به‌صورت حسی و ملموس تصور کنیم، باید گفت که کشیدن باری چنین سنگین در قیامت، نه تنها دشوار، بلکه غیرقابل‌تحمل خواهد بود.

بنابراین، نگاه دینی به مقوله ساخت‌وساز و رفاه، نگاهی آگاهانه و مبتنی بر نیاز حقیقی است، نه بر اساس چشم‌وهم‌چشمی، تجمل‌طلبی و خواسته‌های ساختگی‌ای که ممکن است تحت‌تأثیر توقعات اطرافیان شکل گرفته باشد.

 

برای دانلود صوت اینجا را کلیک کنید

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها
نیازمندیها
09107726603 تماس یا پیام در پیام رسان های ایتا و تلگرام