
به گزارش پایگاه خبری 598، به نقل از خبرگزاری حوزه، مسئله حقوق الناس و جایگاه شهید در عالم برزخ و قیامت، از موضوعات عمیق و چالشبرانگیز در معارف دینی است که هم به کرامت شهید و هم به حرمت حقوق بندگان خدا مرتبط میشود. شهادت در راه خدا، اوج بندگی و تقرّب به پروردگار است و قرآن و روایات، وعدههای بزرگی مانند آمرزش گناهان و ورود به بهشت را به شهیدان دادهاندY اما از سوی دیگر، حقّ الناس (حقوق مردم) آنچنان اهمیت دارد که حتی پیامبران و اولیای الهی نیز نسبت به آن هشدار دادهاند و جبران آن را ضروری شمردهاند.
حال این پرسش اساسی مطرح میشود که اگر شهید، حقّ الناس بر گردن داشته باشد، آیا در عالم برزخ یا قیامت با عذاب مواجه میشود؟ و اگر چنین است، تفاوت او با افراد عادی در چیست؟
مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی در راستای رسالت علمی و فرهنگی خود، این پرسش را در چارچوب سلسله مباحث «اخلاق جنگ» بررسی میکند تا با استناد به منابع دینی، پاسخی مستدل و جامع ارائه نماید که در ادامه تقدیم شما علاقهمندان میگردد.
آنچه در ادامه میآید، پاسخ به یکی از پرسشهای متداول در این زمینه است که امیدواریم مورد استفاده علاقهمندان قرار گیرد.
پاسخ:
امام باقر(ع) در حدیثی فرمودند: «اولین قطره خون شهید، کفاره گناهان او است؛ مگر بدهکاری که کفاره آن ادای آن است.»(۱)
یعنی «خون شهید» سبب بخشش حق الله ها خواهد شد و نقص و کوتاهی های در طول عمر او را جبران می کند که این خود مقامی بالا و عظیم است؛ اما حساب حق الناس جداست.
البته باید به این نکته نیز توجه کرد که حق الناس دو گونه است:
۱. برخی را شخص به عمد انجام داده و قصد جبران هم نداشته است.
۲. برخی را شخص خواسته جبران کند اما فرصت جبران پیش نیامده است.
در روایات آمده که دسته دوم را خداوند متعال بر عهده گرفته و جبران میکند؛ چراکه او نیت جبران داشته است.
پی نوشت ها:
۱. شیخ صدوق، محمد بن علی، من لایحضره الفقیه، تحقیق علی اکبر غفاری، قم، جامعه مدرسین، دوم، ۱۴۱۳ق، ج۳، ص۱۸۳