کد خبر: ۱۰۹۵۲
زمان انتشار: ۱۴:۰۹     ۲۲ فروردين ۱۳۹۰

تابناک نوشت: بیژن نوباوه، نماینده تهران در مجلس هشتم و خبرنگار سابق صدا و سیما درباره بررسی سانسور در رسانه های غربی به  هفته نامه «مثلث» گفت: به تازگی کاری را که فرانسه با آقای نجف‌زاده کرد، همگان دیدند. اگر خبرنگاران بنا بر روش‌هایی که غرب برای خود در حوزه اطلاع‌رسانی تعریف کرده، عمل کنند، هیچ اتفاقی نمی‌افتد؛ اما اگر به مسائل ریز شوند، به گونه ای که اشکالات اجتماعی آنها بیرون بزند، به هیچ عنوان از این کار خوششان نمی‌آید.

آقای نجف‌زاده در قالب یک مدل ظریف هنری، مشکلات سیاسی و اجتماعی جامعه فرانسه را به تصویر می‌کشید. این مسأله‌ای نیست که غرب با آن کنار بیاید، چون آنها می‌خواهند، در جهان حرف اول را بزنند و نمی‌خواهند بپذیرند که از آنها قوی‌تر نیز هست.

نمونه دیگر، انگلستان است. در صورتی که این کشور به کسی ویزا بدهد، وی مجبور است سه سال در آنجا بماند. به من ویزا ندادند و مدت زیادی که آنجا خبرنگار بودم، بدون ویزا زندگی می‌کردم و هر وقت برای گرفتن ویزا مراجعه می‌کردم، آنها می‌گفتند، ادامه حضور شما بدون اشکال است، چون نمی‌خواستند با دادن ویزا، قوانینشان نقض شود و من بتوانم سه سال بدون هیچ محدودیت زمانی آنجا بمانم.

من بر این باورم، انگستان میان کشورهای غربی در حوزه رسانه، بالاترین مهندسی اطلاع‌رسانی را در برخورد با خبرنگاران خارجی و افکار عمومی داخلی خود دارد.

غرب در امر رسانه، نخست به ایجاد کثرت و ایستگاه‌های متعدد اقدام می‌کند. هم اکنون «بی.بی.سی»، دوازده ایستگاه رادیویی درباره موضوعاتی همچون خانواده، ارکستر سمفونی، علمی و ... دارد؛ يعنی کاری می‌کند که مردم با دریافت پیام و خبر تولید داخل، نیازشان برطرف شود.

در گام دوم، اشباع‌سازی انجام می‌دهند تا احساس سیری در افکار عمومی ایجاد کنند. مرحله بعد، اقناع است. برای همین، بیشتر مردم انگلیس نمی‌دانند رادیوی موج کوتاه SW یعنی چه؛ چه برسد به این‌که بروند تقاضا دهند تا از برنامه‌های رادیویی دیگر کشورها استفاده کنند.

به عبارت دیگر، آنها تلاش می‌کنند نیاز در درون تأمین شود تا کسی برای دریافت پیام به رسانه‌های خارجی رجوع نکند. استفاده از ماهواره در آمریکا و انگلیس، به مراتب در قیاس با کشورهای جهان سوم محدودیت بیشتری دارد، منتها با یک روش مهندسی ‌شده این محدودیت را اعمال می‌کنند. برای نمونه، هر کس در انگلستان می‌تواند برای منزلش یک دیش 60 سانتیمتری داشته باشد، چون با این دیش، فقط می‌توان کانال‌های اتحادیه اروپا را گرفت. اگر فردی دیش 90 سانتیمتری بگذارد، می‌تواند فراتر از اتحادیه اروپا را بگیرد. از این روی، ممنوعیت دارد و ممنوعیت آن را نیز شهرداری به بهانه بر هم زدن زیبایی شهر، اعمال می‌کند؛ افزون بر این ‌که کانال‌هایی که با این دیش دریافت می‌شوند، به شدت مهندسی و حساب‌شده هستند. شبکه‌های کابلی که خود دولت آنها را در اختیار مردم می‌‌گذارد، صد درصد فیلتر شده هسند.

نوباوه درباره مهمترین حوزه هایی که دچار فیلتر می شوند گفت : دولت انگلیس با اعمال محدودیت‌های یاد شده، می‌کوشد، هیچ‌گونه اطلاعات سیاسی و اجتماعی از دنیای بیرون به مردمش نرسد. به همین دلیل، در بسیاری از کشورهای غربی، اطلاعات عمومی مردم به مراتب پایین‌تر از مردم شرق است.

بر پایه بررسی‌های انجام شده در آمریکا، مشخص شده بود که 60 درصد دانشجویان این کشور، نمی‌دانند زمین به دور خورشید می‌چرخد یا خورشید به دور زمین!

این گزارشی است که مطبوعات آمریکا منتشر کردند. دوز اطلاعات سیاسی در آمریکا آنقدر پایین است که بسیاری از مردم این کشور، نمی‌توانند ایران و عراق را از یکدیگر جدا کنند.

وقتی پلیس نیویورک از من می‌پرسید، اهل کجا هستی، و من می‌گفتم: ایران. پاسخ می‌داد: عراق! بعد دوباره می گفتم: نه. جمهوری اسلامی ایران.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها