بيتوته/ 1-شکلات تلخ
از
آنجا که شکلات تلخ نوعي آنتي اکسيدان قوي و غني از فلاوانوئيد است، از
پوست در برابر آفتاب سوختگي و سرطان محافظت مي کند. فلاوانوئيد، نور ماوراي
بنفش را به خود جذب مي کند و التهاب را کاهش مي دهد. در صورت مصرف روزي
تنها ۵۶ گرم شکلات تلخ خطر بروز سرطان کاهش پيدا مي کند.
۲-سبزي هاي برگ سبز
اين
نوع سبزي ها حاوي کاروتنوئيد و آنتي اکسيدان هايي مانند لوتئين است که از
پوست در برابر آسيب نور خورشيد و بيماري هاي پوستي محافظت مي کند. مصرف
اسفناج، کلم پيچ و برگ چغندر خطر سرطان را ۵۰ درصد کاهش مي دهد. کلم بروکلي
نيز مفيد است و براي به دست آوردن اثر مثبت آن کافي است روزي نصف پيمانه
مصرف کنيد.
۳-ماهي
ماهي ماکرو، سالمون، ساردين، قزل آلا و
شاه ماهي غني از اسيد چرب امگا ۳ است که خطر بروز ملانوما کشنده ترين نوع
سرطان پوست را کاهش مي دهد. خوردن هفته اي ۲ وعده ماهي براي محافظت از پوست
کافي است. مکمل هاي روغن ماهي نيز در کاهش آفتاب سوختگي موثر است.
۴-سبزيجات نارنجي
هويج
و کدو حلوايي حاوي بتاکاروتن است که به طور موثر کاهش دهنده آفتاب سوختگي
است. هر چه گياه رنگي تر باشد، قدرت محافظتي آن در برابر اشعه ماوراي بنفش
بيشتر است و آثار پيري و سرطان پوست را نيز کاهش مي دهد. البته پس از مصرف
ويتامين D، از ضدآفتاب استفاده کنيد.
۵-گوجه فرنگي
متخصصان
انگليسي در يک مطالعه جديد دريافته اند که گوجه فرنگي مي تواند پوست را
جوان نگه دارد و از اين بافت حياتي در برابر آفتاب سوختگي محافظت کند.
خوردن
خوراکي هاي تهيه شده از گوجه فرنگي براي حفاظت از پوست در برابر آفتاب
سوختگي و نيز پيشگيري از پيري پوست ناشي از تماس با نور خورشيد، مفيد است.
گوجه
حاوي ترکيبي به نام ليکوپن است که با پيري مقابله مي کند. ليکوپن از
رنگدانه هاي طبيعي موجود در گوجه است که در فرآيندهاي مختلف طبخ و تهيه سس
کچاپ و رب و آب گوجه فرنگي، مقدار آن نه تنها از بين نمي رود بلکه افزايش
پيدا مي کند. اين متخصصان پوست ۲۰ زن داوطلب را که نيمي از آن ها به مدت ۱۲
هفته از سس گوجه فرنگي همراه با روغن زيتون مصرف کرده بودند، آزمايش
کردند. اين زنان با گروه ديگري مقايسه شدند که در طول مطالعات فقط روغن
زيتون مصرف کرده بودند. متخصصان دريافتند ميزان مقاومت پوست در برابر اشعه
فرابنفش خورشيدي در زناني که سس گوجه نيز خورده بودند به ميزان چشمگيري
بيشتر بود.
گوجه فرنگي سرشار از ويتامين هاي آ و ث، اسيد فوليک
يا بتاکاروتن و مقدار کمي از ويتامين هاي گروه ب شامل ب۱، ب۲، ب۳ و ب۵ است.
گوجه همچنين داراي مقادير قابل توجهي از مواد معدني مختلف شامل کلسيم،
فسفر، پتاسيم، فيبر، سديم، گوگرد، کمي آهن، مس و روي است.
گوجه فرنگي به
دليل دارا بودن اين ويتامين ها و املاح، از بدن در برابر امراض و بيماري
هاي عفوني محافظت مي کند. مصرف آن به بدن نيرو و نشاط مي بخشد و پوست و
دانه هاي آن به هضم غذا کمک مي کند و در پاکسازي روده ها موثر است. همچنين
آب گوجه فرنگي ادرارآور مفيدي است.
گوجه فرنگي در عين حال هضم مواد نشاسته اي را آسان مي کند و به همين دليل از آن سس درست و با حبوبات پخته مصرف مي کنند.