کد خبر: ۳۶۹۴۹۳
زمان انتشار: ۱۱:۵۰     ۱۵ فروردين ۱۳۹۵
۷۲۲ هزار خانوار شهری در ۳سال اخیر شاغلان خود را از دست دادند و حالا تقریبا ۲۶ درصد خانوارهای ساکن شهرها با جمعیت ۱۳.۸ میلیون نفر بدون فرد شاغل اداره می‌شوند و منبع درآمدی آنها مشخص نیست
به گزارش پایگاه 598، سال 94 در حالی به پایان رسید که موضوع مهم بیکاری و اشتغال جوانان حل نشده مانده و دولت در دوره فعالیت خود نتوانسته آنچنان که باید در این حوزه گام بردارد. با این وجود مرتبا عنوان می شود بیکاری بزرگترین و مهمترین چالش داخلی کشور است و بسیاری از خانوارها با این مسئله مواجه هستند.

کارشناسان بازار کار می گویند این مسئله آنقدر جدی است که بسیاری از خانواده ها آن را لمس کرده و به سد بیکاری جوانان خود برخورده اند، همچنین عنوان می شود در شرایط فعلی بازار کار، کمتر خانواده ای را می توان یافت که در آن دستکم یک یا دو جوان فارغ التحصیل دانشگاهی بیکار وجود نداشته باشد و اغلب جوانان خود را آماده می کنند پس از دانشگاه، یک دوره بیکاری را تجربه کنند.

براساس آخرین آمارهای موجود در حال حاضر حدود نیمی از کل بیکاران کشور را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند و تعداد جوانان بیکاری که دارای تحصیلات دانشگاهی هستند بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر عنوان می شود. بنابراین جامعه انتظار دارد دولت بخش مهمی از اقدامات و تلاش های خود را در بُعد مسائل داخلی کشور به حل معضل بیکاری اختصاص دهد و برای آن طرح و برنامه عملیاتی ارائه کند.

نصف بیکاران کشور تحصیل کرده‌اند

با این وجود، بر پایه آخرین آمارهای ارائه شده از سوی وزارت کار بیش از 3 میلیون و 961 هزار خانوار ساکن در شهرهای کشور در بدترین شرایط بیکاری به سر می برند و در این خانوارها حتی یک فرد شاغل نیز وجود ندارد. هر چند احتمالا بخشی از این خانواده ها را بازنشستگان و گروه های تحت پوشش سازمان های حمایتی تشکیل می دهند، اما به نظر می رسد فشار بیکاری و ناتوانی افراد در یافتن شغل به بدترین شکل ممکن در صدها هزار خانوار ساکن در شهرهای کشور نمود داشته باشد.

در آخرین سرشماری انجام شده در کشور، تعداد خانوارهای ساکن در شهرهای کشور 15 میلیون و 427 هزار و 848 خانوار اعلام شده که با در نظر گرفتن بُعد خانوار 3.5 نفر، مجموعا می توان گفت 53 میلیون و 997 هزار نفر از مردم کشور ساکن شهرها هستند؛ بنابراین با وجود هزینه های بالای زندگی در شهرها به ویژه کلانشهرها، نه تنها خانوارها نیازمند داشتن شغل مناسب با درآمد مکفی هستند، بلکه نداشتن شغل می تواند مشکلات اساسی برای خانواده های شهرنشین ایجاد کند.

وزارت کار می گوید آخرین بررسی ها نشان می دهد در شهرهای کشور 25.68 درصد خانوارها فاقد حتی یک فرد شاغل هستند که جمعیتی بالغ بر 13 میلیون و 866 هزار نفر خواهند شد. این آمار میلیونی حکایت از آن دارد که مسئله بیکاری و نبود شغل در هزاران خانوار ساکن در شهرهای کشور چقدر جدی و یافتن شغل چقدر حیاتی است.

با وجود اینکه تعداد افراد خانوارهای شهری ایران 3.5 نفر عنوان می شود، اما متوسط تعداد افراد دارای درآمد در خانواده ها 1.4 نفر است؛ بنابراین می توان گفت اگر درآمد افراد شاغل خانواده ها مناسب باشد قطعا خانوار شرایط بهتری برای تامین هزینه ها خواهد داشت و در غیر اینصورت اشتغال کمتر از دو نفر در خانوارهای شهری کشور، تامین کننده هزینه ها نخواهد بود.

وضعیت تعداد شاغلان در خانواده‌ها

اینکه در حال حاضر تعداد شاغلان خانوارها از یک نفر به 1.40 نفر افزایش یافته از یک بُعد دیگر نیز قابل بررسی است و آن اینکه فشار هزینه ها و کسری های معیشتی و همچنین تمایل خانواده ها به کسب درآمد بیشتر برای ارتقای سطح کیفیت زندگی باعث شده تا خانواده ها تلاش کنند تعداد شاغلان و افرادی که کسب درآمد می کنند را به بیش از یک نفر افزایش دهند.

یک آمار دیگر در زمینه وضعیت خانوار شهرنشین ایرانی قابل تامل است و آن اینکه با وجودی که تعداد افراد یک خانوار 3.5 نفر و افراد دارای درآمد 1.4 نفر است اما از آنسو افرادی که بتوان آنها را شاغل دانست حتی یک نفر نیز نیست و 0.92 نفر است؛ بنابراین دقیقا مشخص نیست بخشی از درآمد خانوار از چه طریقی است و آیا دریافت یارانه که از محل اشتغال افراد نیست، در این بخش جزو درآمد خانوار منظور می شود که می توان گفت تعداد شاغلان هر خانوار کمتر از یک نفر ولی تعداد افراد دارای درآمد 1.4 نفر است؟

در عین حالی که مرکز آمار ایران تعداد خانوارهای فاقد فرد شاغل را در سال 90 در شهرهای کشور 21 درصد عنوان کرده بود، این میزان به فاصله 3 سال بعد از آن به 25.68 درصد افزایش یافته است. به بیان دیگر، تعداد خانوارهای فاقد فرد شاغل تنها در طول 3 سال از 3 میلیون و 239 هزار خانوار به 3 میلیون و 961 هزار خانوار افزایش یافته که نشان دهنده بیکار شدن 722 هزار خانوار دیگر در این بخش است.

به بیان ساده تر در فاصله 3 سال بر تعداد خانوارهای فاقد فرد شاغل که ارتباط مستقیمی با کسب درآمد برای تامین معیشت خانواده ها دارد، 722 هزار خانوار افزایش یافته که حدود 4 میلیون نفر را شامل می شود. یعنی در یک دوره 3 ساله حدود 4 میلیون نفر شاغلان خود را از دست داده اند. حال این سوال مطرح است که آیا در یک دوره 3 ساله، شاغلان 722 هزار خانوار روش جدیدی برای کسب درآمد یافته اند و یا اینکه به صورت اجباری بیکار شده اند؟

خانوارهای فاقد شاغل 722 هزار مورد بیشتر شد

آمارها نشان می دهد با وجود اینکه حدود 3.9 میلیون خانوار بدون فرد شاغل و با درآمدهای نامعلوم روزگار می گذرانند، 15 هزار و 427 خانوار به تعداد 53 هزار و 994 نفر با 5 نفر در بازار کار فعالیت دارند. یعنی از هر خانوار 5 نفر هر روز در بازار کار حضور داشته و کسب درآمد می کنند. از سویی، 64 هزار و 797 خانوار نیز با جمعیت بالغ بر 226 هزار نفر با 4 فرد شاغل در بازار کار کشور حضور دارند.

بر پایه آمارهای موجود، مهمترین گروه موجود در این بخش خانوارهایی است که با یک فرد شاغل اداره می شوند. براساس آمارها، 9 میلیون و 208 هزار و 882 خانوار با جمعیتی بالغ بر 32 میلیون و 231 هزار نفر که صرفا ساکن شهرهای کشور هستند، در حال حاضر با یک نفر شاغل روزگار می گذرانند.

همچنین 868 هزار و 312 خانوار شهری کشور با جمعیتی بالغ بر 6 میلیون و 539 هزار نفر با دو نفر شاغل امورات خود را می گذرانند و بالاخره 308 هزار و 556 خانوار نیز با جمعیتی بیش از یک میلیون و 79 هزار نفر با 3 شاغل اداره می شوند.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها