کد خبر: ۲۹۱۹۶۷
زمان انتشار: ۱۲:۲۲     ۱۳ بهمن ۱۳۹۳
در برنامه «سودای سیمرغ» مطرح شد:
به گزارش پایگاه 598، دومین قسمت از ویژه برنامه رادیویی «سودای سیمرغ» به مناسبت سی‌وسومین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر از رادیو گفتگو پخش شد.

در بخش «سینما اندیشه» این برنامه در بیانی از دکتر رجبی دوانیبهاهمیت سینما پرداخته شد. وی بیان داشت: اوباما به صراحت از هالیوود به عنوان بزرگترین ابزار در خدمت سیاستهای آمریکا نام برد. بیش از هر سلاحی در عرصههای گوناگون از طریق سینما میتوانند فرهنگ خود را به جهان تزریق کنند. آنها با دید دنیایی و سلطهگرایانه خود به سینما نگاه میکنند. شما با دید روحانی و معنوی خود مینگرید. بسیار میتوان از سینما جهت تعالی جامعه و تضمین آخرت خود بهره برد. کار آقای میرباقری در ساخت مختارنامه از نظر تاثیرگذاری و ارزش اگر نگوئیم کاری که صاحبان کتب اربعه حدیثی شیعه کردهاند بیشتر نباشد، کمتر نیست. میتوان از طریق سینما آخرت را به خوبی رقم زد و تضمین کرد.

در ادامه برنامه دکتر سیدبشیر حسینی و مهدی انصاری منتقدان سینما، میهمان «سودای سیمرغ» شدند. حسینی در ابتدای سخنان خود گفت: اگر سینما را یک دنیای کوچک شده بر پرده سینما بدانیم که همه مسائل این دنیا روی این پرده خیلی بزرگ میشوند به مفهوم غایت علم ارتباطات یعنی تصویرسازی خیلی نزدیک میشویم. اساسا همه ما آدمها براساس تصویرهای ساخته شده بر ذهنمان عمل میکنیم. اتفاقی که در ابتدای همه فیلمها روی برج میلاد میافتد، عوامل فیلم روی سن میآیند و هر کدام یک جمله میگویند. آن جمله پربسامدی که بیشترین تکرار را دارد این است که امیدواریم فیلممان را دوست داشته باشید.»

وی افزود: من امیدوارم آدمها دوست داشتن در عمق وجودشان باشد آنگاه فیلمشان دوست داشتنی خواهد شد. ما دوست داشتن در فیلمهایمان چقدر نقش دارد؟ اگر میخواهیم فیلمهایمان دوست داشتنی باشند، مفهوم عشق و دوست داشتن چقدر بر پرده سینمای ما نشان داده شده تا مردم یاد بگیرند؟ برگردیم به سبک زندگی. تا وقتی برخی مفاهیم در وجود ما شکل نگرفته باشد، وقتی بخواهیم بیان کنیم با زبان الکن تپق میزنیم.

حسینی ادامه داد: بر پرده بزرگ سینما اتفاقها بزرگتر میشود. ای کاش مردم برخلاف تصورشان به خطر پرده سینما پیببرند. فرض کنیم تصاویر و فیلمهای خانوادگی که در صفحه کوچک موبایل خود میگیریم بر پرده بزرگ سینما نمایش داده شود، نتیجه این میشود بسیاری از جزئیاتی که ما تابحال به آن نه فکر کردیم و نه توجه، آنجا بزرگ میشود. اینجاست که حتی ارزش سینما مجدد پاس داشته میشود. ما بسیاری از موضوعات را تابحال در سینمای خود عرضه نکردهایم. وقتی ما تصویر خود را خود عرضه نمیکنیم، یعنی دست هایمان را بالا بردهایم، تا دیگران هرگونه دوست داشتند تصویرسازی کنند، به ما لطمه بزنند و پیامبر مهربانی اسلام را نعوذبالله نماد شرارت و غیراخلاق بودن معرفی کنند.

در ادامه مهدی انصاری در همین باره بیان داشت: قرار نیست وقتی ما از بیان مفاهیم و موضوعات بزرگ و مهم در سینما صحبت میکنیم بحث را پیچیده کنیم و حتما برویم سراغ فیلمهای بیگ پروداکشن. موضوع در نوع نگاه هنرمند به جامعه است. هنرمندی که جامعه خود را دوست نداشته باشد، مشکل پیش میآید. مثلا امر به معروف و نهی از منکر. اصلیترین شاخصه امر به معروف و نهی از منکر این است که من نگاهم به طرف مقابل این باشد که او اگر منکری انجام میدهد مثل این است که او سرما خورده است، او معاند نیست. من با نگاه دلسوزانه و قول لین باید با او برخورد کنم. این زیبا میکند امر به معروف و نهی از منکر را.

این منتقد سینما عنوان داشت: سینماگری که میخواهد جامعه خود را نهی از منکر کند چرا نگاهش به جامعه نگاه کسی است که گویی جامعه دشمن خود را میبینید و لطیف و زیبا صحبت نمیکند؟ مثلا برای نمایش مظلومیت زن در جامعه به زعم صاحب اثر، چرا برخورد مردم جامعه با قهرمانهای زن فیلم خشن است؟ پس موضوع در عینکی است که هنرمند بر چشم زده است. هنرمند ما رابطهاش با جامعه چکونه است؟ آن را دوست دارد؟ اگر جامعه خود را دوست داشته باشد نقداش مثل کسی است که به عزیزترین کس خود میکند و لذا زیبا و دلسوزانه نقد میکند.

وی ادامه داد: گاهی پای برخی از این فیلم ها می نشینیم حال خوب و سبکی نداریم. اگر قرار باشد ما پای نقد دوستی بنشینیم و او با سختترین و شدیدترین لحن به ما تذکر دهد، طبیعتا احساس خوبی نداریم.

در ادامه دکتر حسینی، بیان داشت: البته من فکر میکنم هنرمند ما طبع ظریف و لطیفی دارد. باور کنیم اگر طبع ظریف و لطیفی نداشت قطعا نمیتوانست آنها را به تصویر بکشد. پس خیلی زودتر از آدمهای پوست کلفت اجتماعی به او بر میخورد و ناراحت میشود. من فکر میکنم بخش زیادی از هنرمندان ما الان حالشان خوب نیست و سرحال نیستند. برای همین داستان آیات یأس، ناراحتیها و نگرانیهای بسیار گل درشت را به تصویر میکشند که واقعا فکر میکنم اگر اسم خود را از فیلم حذف کنند و فیلم را ببینند حال خودشان نیز بد میشود.

وی در انتقاد از هنرمندان بیان داشت: اما از سویی انسان بزرگ علی رغم تلاطمی که در او ایجاد میشود، آنقدر روح بزرگی دارد که آدم ها را دوست دارد. اثر هنری هر هنرمند مثل فرزند اوست، آیا او پدری کرده است؟ سینماگر ما سلوک سینمایی نیاز دارد. صریحتر بگویم، سبک زندگی، مطالعه و مردم دوستی لازم دارد. حال اگر مفهومی را در جامعه مغفول دید، آن را به زیبایی و دلسوزی بیان میکند. به طور مثال مفهوم وفا در فیلمهای ما کم شده است. وفاداری عین تا انتهایش ماندن و شانه خالی نکردن. این مفهوم در سینمای ما کم شده که زندگیها کوتاهتر و طلاقها بیشتر شده است. ازدواج های موقت جای ازدواجهای دائم را میگیرد. آسیب اجتماعی وفا را با نمایش آدمهای باوفا و با دیدن وفاداری در طول فیلمهایمان میتوانیم اصلاح کنیم.

همچنین انصاری عنوان داشت: حکایتی است منصوب به ابوسعید ابوالخیر. اطرافیان او به او میگویند صاحب نفسی است که میتواند پرواز کند، ابوسعید میگوید این را پرنده هم میتواند انجام دهد، بعد میگویند فلانی میتواند روی آب راه برود، میگوید این کار را قورباغه هم میتواند انجام دهد. اما حقیقت این است که آن مرد خدایی کسی است که بین مردم بنشیند، با مردم غذا بخورد و حرف بزند و شبیه خلق و خوی آنها داشته باشد. به نظرم در بحث سلوک اینکه هنرمند با مردم زندگی کند و زبیاییهای آنها را ببیند، مهم است.

در ادامه برنامه دکتر احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران میهمان ویژه «سودای سیمرغ» رادیو گفتگو شدند. وی درباره فلسفه حضور مسئولین در جمع اهالی سینما و جشنواره فیلم فجر بیان داشت: این حضورها خوب است. ما در همان سالهایی که در ارشاد بودیم ترجیح میدادیم شهروندان اوقات فراغت خود را در نیز در حوزه فرهنگ سپری کنند. این را نباید بد دانست که حتی مسئولین بیایند اینجا یک گشتی بزنند و بروند. ما در آن زمان بحثی را به جد دبنال میکردیم.

وی افزود: از نظر ما ماهیت انقلاب اسلامی، فرهنگی، هنری و اجتماعی است. بنابراین تلاشمان این بود که دهه فجر را به اوج فعالیتهای فرهنگی نزدیک کنیم. الان نیز تنها از دهه فجر همین جشنواره فیلم، تئاتر، موسیقی و... فجر باقی مانده است. این خود ذات انقلاب را نیز نشان میدهد که چگونه با فرهنگ و هنر پیوند خورده است. از این نظر این خود یک ادای دینی است نسبت به همان هدفی که سالها پیش کل جامعه ما نسبت به آن اقدام کرد. لذا این رفتوآمدها نشاطآور و کمککننده است. حالا با هر نیتی که این مسئولین بیایند.

وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان داشت: ما در نمایشگاه کتاب نیز این موضوع را داریم که بسیاری از ناشرین مشکلاتشان در همین فضای رودررویی و گفتگویی حل میشد که شاید یک وزیری یا مقام مسئولی آمده بود گشتی بزند و گپ و گفتی زده رد و بدل و ضرورتی بیان میشد و اقدامی صورت میگرفت. لذا من تصورم این است که هر کس با هر علایقی که وارد این حوزه میشود این علایق را محترم بشماریم، آن را مدیریت کنیم و از آن استفاده کنیم.

سیوسومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر از 12 تا 22 بهمن 93 در 29 سالن سینمایی و برج میلاد برگزار میشود. «سودای سیمرغ» به تهیه‌کنندگی محمدجواد طالبی و اجرای سیدامیر جاوید، برنامهای انتقادی است که به مدت ده شب بطور از زنده از محل برگزاری جشنواره در برج میلاد از ساعت 18 الی 19 روی آنتن رادیو گفتگو موج 103.5 مگاهرتز میرود.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها