کد خبر: ۵۱۵۹۴۴
زمان انتشار: ۲۰:۵۰     ۲۸ مهر ۱۴۰۱
مرکز ثقل خبرهای این روزها در رسانه‌های فارسی زبان، کلیدواژه «زن» و به خصوص «دختر» است؛ موضوعی که می‌توان علت برجسته سازی آن را در نظریه فمنیستی رسانه و استفاده از «زن» به عنوان ابزار، جهت دستیابی به اهداف مدنظر جستجو کرد.

به گزارش پایگاه 598، به نقل از مرکز مقابله با شایعات سایبری سراج، این روزها کلیدواژه «زن» در کنار واژه «آزادی» به عنوان پرکاربردترین واژه در راس مطالباتی است که رسانه‌های فارسی زبان در جریان اغتشاشات روی آن مانور می‌دهند. با رصد اخبار چه آن‌ها که در رسانه‌های داخلی منتشر می‌شود و چه آن‌ها که در رسانه‌های فارسی زبان مخابره می‌شود، در جریان اغتشاشات زن و مرد در کنار یکدیگر قرار دارند، اما آن‌چه که در رسانه‌های فارسی زبان بیشتر بازتاب داده می‌شود، عنوان نام «دختر» با تکیه بر کم‌سن و سال بودن آن‌هاست. در ادامه به مرور چند خبر شایعه که پررنگ شدن عنوان «دختر» در آن‌ها به چشم می‌خورد و به دنبال آن اخبار شایعه آمده است، می‌پردازیم.

دختران کم سن و سال، نقطه پررنگ اخبار
خبر اول که 25شهریور ماه منتشر شد و می‌توان از آن به عنوان هسته اصلی شروع اغتشاشات نام برد، فوت مهسا امینی است که در رسانه‌های فارسی زبان به این صورت مخابره شد: «​​​​​​​مهسا امینی دختر 22 اهل شهر سنندج که روز چهارشنبه هفته جاری توسط نیروهای گشت ارشاد پلیس ایران در بزرگراه شهید حقانی تهران دستگیر و سپس به حالت کما درآمده بود، در بیمارستان کسری جان باخت».


 


بعد از این خبر، اسامی زیادی از دختران عنوان شد؛ از نیکا شاکرمی و حدیث نجفی گرفته تا سارینا اسماعیل‌زاده و آیتک رضایی و اسرا پناهی؛ در خصوص نیکا شاکرمی هم ادعا شد: «دختر معترض 16ساله‌ای بود که در اولین تظاهرات 1401 در بلوار کشاورز تهران کشته شد.» این درحالی بود که بعد تر طبق فیلم‌های دوربین‌های مدار بسته و اظهارات همسایه‌ها مشخص شد که دلیل درگذشت نیکا، چیز دیگری غیر از خط روایی رسانه‌های غربی مبنی بر کشته شدن به دست نیروهای امنیتی بوده است.



«مرگ حدیث نجفی 20 ساله با گلوله ماموران ایران» نیز خبر شایعه بعدی منتشر شده از سوی رسانه‌های فارسی‌زبان بود.



چند روز بعد خبر کشته شدن اسرا پناهی دانش‌آموز اردبیلی در جریان اغتشاشات، در سطح رسانه‌های فارسی‌زبان مخابره شد؛ دختری که خبر خودکشی او در 16خردادماه 1401، یعنی 3ماه پیش از شروع اغتشاشات بر روی سایت‌ها وجود داشت.




لیدرهای زن فعال در جریان اغتشاشات
به دنبال برنامه‌ریزی و هدف قراردادن زنان و دختران در روند اغتشاشات اخیر، زنانی همچون مسیح علینژاد، مریم رجوی، زهرا امیرابراهیمی، صدف طاهریان و... به عنوان افراد انتخاب شده جهت تحریک اذهان عمومی و صدور بیانیه‌های گوناگون در راستای ایجاد اغتشاشات از سوی اتاق‌های فرمان انتخاب شدند.

شاید بتوان با استناد به این نظریه فمنیستی رسانه که: رسانه‌ها از جنس زن، به عنوان ابزار استفاده می‌کنند تا به اهداف خود دست یابند، راحت‌تر بشود خط فکری رسانه‌ها را دنبال کرد. اینکه تاکید بر روی جنس زن و به ویژه دختران کم سن و سال در صدر جملات اخبار قرار می‌گیرد و افرادی همچون مسیح علینژاد، مریم رجوی، زهرا امیرابراهیمی و صدف طاهریان در خصوص روایت اخبار اظهار نظر می‌کنند، از جمله مواردی است که تاکید بر روی واژه «زن» را بیشتر نمایان می‌کند.

* جریان غرب از جان دختران جوان ایرانی چه می‌خواهد؟
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سراج، با وجود ادعای مخالفان جمهوری اسلامی ایران و پافشاری بر این موضوع که باید حقوق مساوی برای مردان و زنان در نظر گرفته شود و اساساً جریان اغتشاشات از سوی اتاق‌های فرمان با تکیه بر عدم تبعیض جنسیتی راهبری می‌شود، اما آنچه در میدان دیده می‌شود، بزرگنمایی عنصر «زن» و تاکید بر جنسیت است.البته به نظر می‌رسد که استفاده ابزاری از دختران جوان ایرانی حربه نرمی است که این رسانه‌ها همچنان در دستور کار خود دارند.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها