
به گزارش سرویس سواد رسانه پایگاه خبری 598، در روزهایی که یمن با اتکا به توان بومی، فرودگاه بنگوریون در تلآویو را هدف قرار میدهد و ضربهای راهبردی به هیمنه اسرائیل و پشتیبانان آن وارد میسازد، شاهد موجی از جنگ روانی علیه یمن هستیم؛ جنگی که اینبار نه با بمب، بلکه با تیترهای جهتدار و تحلیلهای مشکوک صورت میگیرد. این عملیات روانی با بهرهگیری از روزنامه های زنجیرهای داخلی و رسانه های غربی، تلاش دارد افکار عمومی را علیه یمن تحریک کند.
یکی از محورهای این جنگ روانی، حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بود. رسانههای معاند و برخی رسانههای داخلی، با انتشار شایعاتی، مدعی شدند که این انفجار ناشی از نگهداری مواد خطرناکی بوده که قرار بوده به یمن ارسال شود. این در حالی است که مسئولان بندر شهید رجایی، این ادعاها را رد کرده و تأکید کردهاند که هیچ ماده منفجره یا خطرناکی در این بندر نگهداری نمیشود .
در همین راستا، روزنامه زنجیرهای «هممیهن» در یادداشتی از احمد زیدآبادی به بررسی رابطه ایران با یمن و اثرات آن بر روند مذاکرات با آمریکا پرداخته است.این روزنامه با انتخاب تیترهایی مانند «اثر شلیک بر مذاکرات» تلاش کردهاند حمله یمن به فرودگاه بنگوریون را نه در چارچوب مقاومت و پاسخ به تجاوز، بلکه بهعنوان عامل اخلال در مذاکرات ایران و آمریکا جلوه دهند.
این اقدامات سخیف نشاندهنده تلاش آمریکا و متحدان داخلیاش برای بهرهبرداری از ابزارهای رسانهای بهمنظور تضعیف محور مقاومت و افزایش فشار بر ایران است. در حالی که حملات نظامی نتوانستهاند اهداف مورد نظر را محقق کنند، اکنون با بهرهگیری از رسانهها سعی در تغییر معادلات دارند. به طور کلی میتوان گفت: جنگ روانی برخلاف جنگ نظامی، نه با موشک و تفنگ، بلکه با خبر، تصویر، تیتر و تکرار عمل میکند. هدف آن نه تخریب فیزیکی، بلکه فروپاشی روحیه و اعتماد است.
گفتنی است: سردبیر امروز «اینترنشنال» در سه دهه قبل، سردبیر یکی از روزنامه های زنجیره ای شبیه هممیهن بود و پس از فرار از کشور، ابتدا به خدمت بیبیسی و سپس رسانه بدنام موساد درآمد.
---
برای استناد علمی به مفهوم جنگ روانی (Psychological Warfare)، یکی از منابع معتبر زیر پیشنهاد میشود:
این اثر کلاسیک، هارولد لاسول، یکی از بنیانگذاران علم ارتباطات، جنگ روانی را در قالب پروپاگاندا (تبلیغات جهتدار) تحلیل میکند و نشان میدهد چگونه رسانهها در جنگ جهانی اول به ابزار جنگ تبدیل شدند.
این کتاب یکی از منابع مرجع آموزش جنگ روانی در ارتش آمریکا بوده و به صورت نظاممند به تعریف، ابزارها و اهداف جنگ روانی میپردازد.
در این کتاب آمده:
"Psychological warfare is the planned use of propaganda and other psychological actions to influence the opinions, emotions, attitudes, and behavior of hostile foreign groups..."
(جنگ روانی استفاده برنامهریزیشده از تبلیغات و دیگر اقدامات روانی برای اثرگذاری بر عقاید، احساسات، نگرشها و رفتارهای گروههای دشمن است.)