کد خبر: ۷۹۱۲۸
زمان انتشار: ۰۹:۳۰     ۲۵ شهريور ۱۳۹۱

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، گفت‌وگو با میثم نیلی مدیرعامل مجمع ناشران انقلاب اسلامی پس از تماس‌های متعدد و بعضا پیغام‌ها صورت گرفت.

می‌خواستیم در این گفت‌وگو درباره مجمع ناشران و عملکرد آن در طول این یک سال و اندی که از راه‌اندازی آن صورت گرفته صحبت کنیم که پای معاونت فرهنگی ارشاد، گرانی کاغذ و برخی موضوعات دیگر نیز در این گفت‌وگو باز شد که البته برخی از آنها به درخواست میثم نیلی نزد ما محفوظ ماند.البته این گفت‌وگو قبل از برکناری بهمن دری از سمت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد انجام شده که در آن انتقادهایی نسبت به بهمن دری و معاونت متبوعش شده است.

 

* تشکیل مجمع ناشران انقلاب مطالبه سی ساله ناشران از ناشران مسلمان است 

 

* درباره فعالیت‌های مجمع و تلاش برای هم‌افزایی ناشران در جهت تاکید مقام معظم رهبری چه تلاش‌هایی صورت گرفته؟

آنچه نزدیک به 30 سال است در زمینه نشر عقب هستیم، اتصال و ارتباط ارگانیک میان ناشران ارزشی است، به نظرم تشکیل مجمع ناشران انقلاب یک مطالبه سی و چند ساله ناشران از خودشان و مطالبه انقلاب از ناشران مسلمان است.

تشکل‌هایی که در این حوزه تأسیس شده‌اند، عمدتاً دارای نگاه صنفی هستند، البته یک تشکلی که با نگاه اسلامی و عقیدتی تأسیس شده بود، تشکل انجمن اسلامی ناشران بود که آن هم به دلیل عدم انسجام گفتمانی، از کارآیی و کارآمدی لازم سال‌ها دور بود.

برخی از ناشرانی  هم در همان تشکل بودند که به هیچ وجه با ناشران دیگر به لحاظ گفتمانی تطابق نداشتند، اما در دوره‌ای در مقابل جریان مارکسیستی ایستاده و با آن مقابله کردند، اما انقلاب اسلامی در ادوار مختلف پیشرفت گفتمانی داشته و طبیعتاً اقتضای این زمانه با دهه 50 یا 60 متفاوت است.

سال‌ها این انتظار وجود داشت که اگر قرار باشد جریان‌سازی صورت بگیرد با یک ناشر انجام نمی‌شود؛ مثلا در دوره دوم خرداد با یک حجم گسترده‌ای کتاب و ناشر ترجمه ای در یک زمینه ، موضوع خاص و با گفتمانی خاص مواجه شدیم، این ناشران بازار را در دست می‌گرفتند، دولت هم به آنها میلیاردی کمک می‌کرد، خریدهایی کلان صورت می‌گرفت و تا چاپ‌های متعدد آثارشان در انبارهای وزارت ارشاد و یا برخی سازمان‌های هم‌گام با گفتمان دولت وقت، ذخیره و حمایت می‌شد؛ این موضوعات تنها یک اتفاق معمولی در بازار کتاب نبود بلکه یک جریان‌سازی به معنای حقیقی کلمه با کمک ابزارهای دراختیار دولت بود که انجام می‌شد.

 

 

* نباید ناشران و جریان‌سازی نشر را در اتاق‌های دولت و یا وابسته به تصمیمات دولت محدود کرد

 

البته نباید ناشران را وابسته کنیم و جریان‌سازی را در اتاق‌های دولت و یا وابسته به تصمیمات دولت محدود کنیم؛ ناشران خوب در کنار هم ظرفیت‌هایی دارند، در صورتی که به یکدیگر بپیوندند و هم‌افزا شوند می‌تواند جریان‌سازی خاص خودشان را داشته باشند؛ مثلاً ناشران، دارای پتانسیل معنایی بسیار زیادی هستند، هزاران کتاب خوب سرمایه‌شان است، ناشرانی داریم که بیش از صد پژوهشگر در بدنه پژوهشی‌شان دارند؛ برخی ناشران تعداد بسیاری فروشگاه دارند، برخی تعداد معتنابهی دفتر در استان‌ها و یا حتی در خارج از کشور دارند، ناشرانی که در موضوعاتی خاص تخصصی کار کرده‌اند که مورد نیاز سایر ناشران هم در حوزه گفتمانی‌شان هست ؛ حتی برخی ناشران ما برای خودشان شبکه توزیع دارند؛ یا برخی گروه‌های ترویجی ویژه خود را تربیت و یا تقویت می‌کنند و برخی متصل به رسانه‌هایی هستند و...حال اگر این ناشران باهم و در یک مقطع در جهت انقلاب و ارزش‌های اسلامی و ایرانی و جا انداختن یک سبک زندگی متناسب با فرهنگ ملی و اسلامی ما اقدام کنند می‌توان گفت جریان‌سازی به نفع اهداف انقلاب صورت گرفته است، این کار می‌تواند به خوبی انجام شود که گام اول آن پیوستگی، هم‌افق شدن و به نوعی ارتباط فکری و عاطفی میان ناشران است.

نخستین روزی که مجمع ناشران تأسیس شد، شاید با15 ناشر آغاز به کار کرد، جلسات اولیه با این تعداد برگزار شد، اماّ امروز بیش از 130 ناشر خوب و مؤثر در کشور یا عضو مجمع هستند و یا درخواست ایشان در حال  بررسی است.

 

تاکنون چه تعداد ناشر عضو و یا در حال عضو شدن در مجمع ناشران هستند؟ آخرین نشست عمومی که برگزار کردید چه زمانی بود؟

 

اگر چه گعده‌های فکری با ناشران مستمراً وجود دارد اماّ آخرین نشست مشترک تشکیلاتی مجمع ناشران انقلاب با حضور ناشران عضو آذر ماه سال 90 برگزار شد. در آن زمان 58 ناشر عضو مجمع بودند؛ نشست خوبی بود، پس از آن، گردآمدن ناشران عضو به نمایشگاه کتاب رسید، در سالن یاس (کارنامه نشر جمهوری اسلامی ایران ) اکثر اعضای مجمع ناشران حضور داشتند، اماّ پس از آن، اعضا در نشستی گردهم نیامده‌اند، از این رو قرار است بزودی در پایان مهر ماه یک نشست هماهنگی و تبادل آراء با ناشران عضو برگزار شود.

 

* ترنج؛ آغاز ارتباط معنادار اعضا با یکدیگر و ارتباط مجمع با اعضاست

 

درباره فعالیت‌های ترنج و موضوع توزیع توضیح دهید. ظاهرا قرار بود فعالیت‌های شما‌ در این راستا جدی‌تر پی‌گرفته شود؟

هیأت مدیره مجمع ناشران در سال گذشته چند تدبیر و تصمیم ویژه داشت، یکی از تدابیر، در انتهای سال گذشته و دیگری اوایل 91 تصویب شد. تأسیس شرکت توزیع سراسری محصولات جبهه فرهنگ و به لحاظ اقتصادی مستقل به نام «ترنج» از مهمترین اتفاقات سال 1391 بود که این مهم آغاز ارتباط معنادار اقتصادی اعضا با یکدیگر است، باید دانست اگرچه مهمترین مسئله یک ناشر تولید کتاب است اماّ برای تأمین نقدینگی و مایحتاج تولید، گردش کتاب‌ها بسیار مهم می‌شود که همان مشکل دیرینه «توزیع» است.

بنابراین، در حوزه توزیع چنین اقدامی را صورت دادیم و ترنج تاسیس شد. بخش‌های مختلف و ناشران با مجموعه ترنج در ارتباط هستند، باید اعلام کنم که ترنج عملا ًاز ابتدای سال 91 آغاز به فعالیت کرد.

 

 

* مجمع ناشران دارای سرمایه عظیم معنوی است

 

سرمایه در گردش مجمع ناشران چقدر است؟ تعامل در راستای مالی را کمی توضیح دهید؟

مجمع ناشران انقلاب اسلامی دارای سرمایه عظیم معنوی است، اما دارای سرمایه مادی زیادی نیست. آغاز رسمی فعالیت ترنج از ابتدای سال 91 بود و قبل از نمایشگاه کتاب، شاهد آغاز به کار آن بودیم و تاکنون به لطف الهی کارهای زیر بنایی مهمی را انجام داده است و بزودی ثمرات آن دیده خواهد شد.

اماّ مسئله دیگری که ناشران برای گردش اقتصادی به آن نیاز دارند مسئله ترویج و تبلیغ کتاب است. در این راستا مرکز تخصصی رسانه‌ای کتاب راه‌اندازی شد. این مهم، از سوی هیأت مدیره مجمع ناشران انقلاب مصوب و پیش از آغاز بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب، با نام «شیرازه» فعالیت خود را آغاز کرد.

شیرازه کارهایی مطلوب در تعامل با رسانه ملی دارد، اما مأموریت اصلی آن ترویج و تبلیغ کتاب، تولید تیزر برای کتاب، ارائه رسانه‌ای کارشناسی کتاب و به گونه‌ای کمک به بخش های گوناگون صدا و سیما در تشخیص بهترین کتاب‌ها و معرفی آنها است.

این موضوعی است که خلأ آن در صدا و سیما از سال‌ها قبل احساس می‌شد و در مذاکره با مدیران ارشد سیما و برخی شبکه‌ها علاقمندی بر این مهم دیده می‌شد؛ در گذشته بعضاً کتاب‌هایی که از سلامت کافی برخوردار نبودند و یا مسائل فکری از جنس انحرافات در آن‌ها موجود بود نیز گاهی معرفی و تبلیغ می‌شد. خوشبختانه اکنون مدیران و تهیه کنندگان و دست‌اندرکاران رسانه ملی به صورت جدی به مقوله کتابخوانی و ترویج و تبلیغ کتاب اهتمام دارند و شوراهایی دراین زمینه تشکیل شده است.

 

 

* رادیو کتاب نیازمند تایید نهایی رئیس صداوسیماست

 

سرانجام طرح رادیو کتاب چه شد؟ در حال حاضر مشکل عدم راه‌اندازی آن در کجاست؟ فعالیت این رادیو چگونه خواهد بود؟

فعالیت در رادیو گسترده است و باید تمرکز خاصی در آن صورت گیرد، هنگامی که طرح «رادیو کتاب» بعد از نمایشگاه سال گذشته ارائه شد، «آقای صوفی» معاون محترم صدا استقبال خوبی از این طرح کرد، حتی دو جلسه هم با مدیران شبکه‌های رادیویی نشست برگزار شد، مقاومت‌هایی هم البته بود،‌ اماّ وقتی منطق رسانه‌ای این کار مطرح شد، مورد توجه واقع گردید رادیو و کتاب از گرم‌ترین و مؤثرترین رسانه‌ها است.

من به تاسیس چنین شبکه‌ای خوشبین هستم، این طرح در حال حاضر در مرحله تصویب ریاست سازمان صدا و سیما قرار دارد، حتی موضوع رادیو کتاب و راه‌اندازی آن در دیدار ناشران با مقام معظم رهبری در سالن یاس نمایشگاه کتاب مطرح شد که امیدوارم به زودی با آن موافقت شود.

 

* موج اختصاصی رادیو کتاب با روزی 6 ساعت برنامه بزودی می‌آید

قرار است در صورت تصویب و امکان، موجی اختصاصی برای «رادیو کتاب» در نظر گرفته شود تا روزانه با حدود 6 ساعت برنامه آغاز به کار کند و در توالی کار ساعت برنامه‌ها افزایش یابد و دارای آیتم های بسیار متنوعی خواهد بود.

 

 

* نشریه «شیرازه» نخ تسبیح مرتبطین فرهنگی در حوزه نشر است

 

در شیرازه آیا نشریه ‌ای هم منتشر خواهد شد یا تنها در بخش تبلیغ فعال است؟

به هر حال مجمع ناشران انقلاب اسلامی با راه اندازی مرکز رسانه‌ای شیرازه فعلاً در بخش تبلیغ و ترویج رسانه‌ای فعال شده است. تصور می‌کنم همکاران شیرازه هم باید گزارش کارهای خوبی که انجام داده و می‌دهند را تفصیلاً ارائه کنند. اما در تدارک یک نشریه هستیم که این نشریه نخ تسبیح اعضا و مرتبطین فرهنگی ما در حوزه نشر است که نیازمند تقویت هم خواهد بود.

برای ارتباط و تعامل میان ناشران به لطف امام هادی و در ایامی که تهاجمات به حضرت ایشان در رسانه‌های شیطانی آغاز شده بود، یک پاتوق فکری و معنوی، برای ناشران مومن به نام امام هادی علیه‌السلام ایجاد شد،که اولین جلسه آن در همان اّیام برگزار و سایر جلسات آن هم بزودی به همت و اخلاص ناشران عزیز برپا خواهد شد.

 

 

* اعضای شهرستانی و حضور یک‌سومی در مجمع ناشران انقلاب

 

سهم ناشران شهرستانی در مجمع ناشران چقدر است؟

اکنون آمار دقیق عضویت ناشران غیرتهرانی در مجمع ناشران را ندارم، اما نزدیک به یک‌سوم اعضای مجمع را ناشران استان‌های دیگر تشکیل می‌دهند، در برخی استان‌ها چون قم، اصفهان و مشهد و... ناشران خوبی فعال هستند که باید شناسایی و ارتباط و همکاری مجمع با آنها پررنگ ‌تر شود.

برای انجام این ماموریت، دفتر تشکل ها و منابع انسانی در مجمع دایر است که در گام اول شناسایی و شناساندن و سازماندهی و توسعه ارتباطات را ساماندهی می‌کند.

 

درباره «ترنج» و  نوع فعالیت آن نیز توضیح بدهید؟

«ترنج» دارای ساختار منعطف مخصوصی است، چرا که سیستم توزیع کتاب ابعاد مختلفی دارد، 22 مدل فروش در مجمع شناسایی شده که هر یک اقتضای خاص خود را دارند و در زنجیرۀ ارزش کتاب در مقطع خاصی بهترین بازدهی عرضه را دارد هستند.

مثلاً یکی از انواع فروش کتاب، «نمایشگاهی» است که همراه تخفیفی ارائه می‌شود، اما آیا کتابی که اول منتشر می‌شود باید وارد چرخه نمایشگاهی شود یا خیر؟ در زنجیره ارزش کتاب، روز به روز از ارزش کتاب کاسته می‌شود و انبارهای مملو و انباشته از کتاب‌ها،عامل ضربه اقتصادی به ناشر، فروشنده و نویسنده می‌شوند. در این زنجیره اگر کتاب در ابتدا در  نمایشگاه عرضه و یا اگر نوع دهش کتاب و توزیع آن به صورت مسابقات کتابخوانی( که معمولاً بالای 50 درصد تخفیف برگزار می‌شود) ارائه شود، در مرحله اول ما به ارزش و حیثیت آن کتاب ضربه زده‌ایم؛ اما گاهی هم کار به جایی می رسد ناشر به این نتیجه می‌رسد که باید کتاب خود را حراج و انبار را خالی کند چرا که  به سودش خواهد بود. اینها مثال‌هایی بود از اوضاع غیر حرفه‌ای برخی ناشران کشور در توزیع. باید اقتضائات حرفه‌ای را شناخت و رعایت کرد در غیر این صورت کارها خراب می‌شود؛ موضوع توزیع بسیار حساس و خطرناک است؛ بدون مطالعه و پیگیری کارها به نتیجه نمی‌رسد.

 

* فروشگاه‌های جبهه فرهنگی انقلاب نباید به لحاظ زیبایی ضعف داشته باشد

 

از مدل‌هایی برای فروش و تبیین آنها در مجمع همچنین شناسایی 22 گانه سخن گفتید این مدل‌ها را تشریح می‌کنید؟

اما 22 مدل فروش که هر یک اقتضائات خود را دارد، در 4 فصل دسته‌بندی شده؛ مدل سفارش، مدل نمایش و نمایشگاهی، مدل فروشگاهی، مدل پخش به معنای اعم یعنی پخش سراسری.

به لطف خدا در این 4 حوزه، ترنج وارد شده و امسال در حوزه فروشگاهی، تا پایان شهریور و یا اوایل مهرماه، با همت و همکاری انتشارات سروش، مراسم احیای فروشگاه مهم سروش را در خیابان انقلاب که نزدیک به دو سالی است متوقف است، برگزار می‌کنیم. برای احیای این فروشگاه همت و اراده خوبی از سوی ترنج صورت گرفت و خوشبختانه به شکل خوب و با طراحی مناسب عملیات راه‌اندازی آن را به زودی شاهد خواهیم بود.

البته این فروشگاه تنها مختص به محصولات سروش نخواهد بود و دیگر محصولات و کتاب‌های مفید، و سالم و تاثیرگذار جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی نیز در آن در دسترس مخاطبان خواهد بود. به عبارتی این فروشگاه «پاتوقی مهم برای اهالی کتاب و فرهنگ » خواهد بود.

فکر می‌کنیم اگر قله‌ها ساخته شوند، مسیر استاندارد شدن فروشگاه‌ها و حرکت آنها به سوی قله آغاز می‌شود. هم اکنون کتابفروشی‌‌های جبهه معارض در کشور وجود دارند که بسیار زیبا و شکیل به کار خود ادامه می‌دهند، قطعاً جبهه انقلاب هم نباید کتابفروشی‌های ضعیفی در قیاس با آنها داشته باشد. باید همت کنیم.

 

 

* چه طور با ناشران برای پخش آثارشان وارد مذاکره می‌شوید؟

در مورد «پخش» قراردادهایی وجود دارد، ترنج باید وارد مذاکره تک‌ به تک با ناشران شود و ما به ازای مذاکرات بر عقد یا عدم عقد قرارداد برسیم که این اتفاق در حال انجام است. طبق چهار دسته‌بندی که دربرگیرنده 22 مدل فروش است،  باید مدل عملیاتی برای آنها طراحی کرد. در ترنج بخش نمایشگاهی نیز در نظر گرفته شده است، که موظف است برای نمایشگاه‌های داخلی و خارجی طراحی‌هایی صورت دهد.

به همت بخش بین‌الملل مجمع سال گذشته در کشور هند حضور نمایشگاهی داشتیم. تعداد فارسی‌زبانان هند بسیار است. در همان منطقه که نمایشگاه برپا شده بود به نظرم 800 هزار فارسی‌زبان وجود داشت، علاقمندی به هنر ایرانی، گفتمان انقلاب و شخصیت حضرت امام در هند بسیار وجود دارد.

وقتی در هند حاضر شدیم با انتظاراتی مواجه شدیم که تدبیری برای آن صورت نگرفته بود. تقریباً همه آثاری که همراه برده بودیم فروش رفت. حتی برخی کتاب‌ها همانند آثاری که درباره هنر، زبان و خط فارسی بود، همان روز نخست نمایشگاه به اتمام رسید.

 

سخت‌ترین کار در حوزه کتاب سفارش است

سخت‌ترین کار در کشور ما سفارش است. این موضوع زیرساخت‌‌های بسیار قوی می‌طلبد، باید اقصی نقاط کشور یعنی ‌تا تمام مناطق را تحت پوشش خود قرار دهد. لذا برای این کار در حال اندیشیدن تدابیری هستیم، اما این موضوع را  اولویت اول قرار نداده ایم.

 

* پخش و یافتن ظرفیت‌های فروش و توسعه ویترین

 

عمده مشکلات در حوزه پخش و توزیع است برای برطرف کردن مشکلات روز توزیع چه اقدامات و اندیشه‌هایی دارید؟

مهمترین کار در پخش یافتن ظرفیت‌های فروش و توسعه ویترین است. وارد مذاکره با فروشگاه‌های زنجیره‌ای شدیم. در مترو با همکاری شرکت بهره برداری مترو قرار شده ترنج بحث فروشگاه‌های مترو را برعهده بگیرد و به نوعی نظارت بر محتوا هم داشته باشد. با این طرح حدود 140 ایستگاه مترو تحت پوشش قرار می‌گیرد. از این رو تعدادی کتاب از انبارها خارج و به سوی مخاطب حرکت می‌کند. این بخش نیز نیازمند سرمایه گذاری و تامین زیر ساخت هاست. یکی از زیرساخت‌هایی که در بخش توزیع لازم است، زیرساخت کارشناسی کتاب است.

 

 

راه اندازی سامانه کارشناسی کتاب

یکی از اقداماتی که مجمع ناشران انقلاب اسلامی در تدارک راه‌اندازی آن است «سامانه کارشناسی کتاب» است که کار درجه بندی کتاب را انجام می‌دهد؛ البته آغاز به کار این سامانه به زودی اعلام می‌شود.

این کارشناسی به مجموعه ما کمک می‌کند تا بدانیم چه کتابی قابلیت ورود به سیستم مجمع ناشران انقلاب را ندارد و چه کتابی ارزش سرمایه‌گذاری ترویجی و تبلیغی دارد.

کارشناسان این سامانه برخی 13 و یا 14 سال است در این حوزه فعال و کارشناسانی خبره هستند و برای نظارت بر فعالت‌ آنها از هیأت علمی حوزه وی و دانشگاهی در حوزه‌های مختلف نیز بهره می‌بریم.

مقدمات و مطالعات این موضوع از اواخر دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، در هفته‌های گذشته مصوبه هیأت مدیره اخذ و بزودی فعالیت آن آغاز خواهد شد، در حال حاضر  گروه کارشناسی و 7 هیأت علمی فعال خواهند بود، این گروه ها براساس رده‌بندی‌های موضوعی نه چندان کارآمد موجود، فعالیت می‌کنند.

 

* عدم حضور مجمع ناشران انقلاب در نمایشگاه فرانکفورت

 

مجمع ناشران انقلاب در نمایشگاه کتاب فرانکفورت شرکت می‌کند؟ ظاهرا طرحی برای حضور ایران در این نمایشگاه به معاونت فرهنگی ارائه کرده‌اید؟

با توجه به حضور سال گذشته جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه فرانکفورت و اتفاقات پیرامونی آن که حقیقتا ضربه‌ای در حوزه نشر بود، دی‌ماه سال گذشته دیداری با (بهمن دری) معاون سابق فرهنگی وزیر ارشاد داشتیم؛ در این دیدار تحلیلی از عدم حضور ارائه کردیم، پیشنهاد شد به دلیل علاقه‌برخی تشکل‌ها برای حضور و حضور انفرادی برخی ناشران، هیات ایرانی تحت عنوان یکی از  تشکل‌های نشر در نمایشگاه فرانکفورت حاضر شود.

 

نکته دوم اینکه فرانکفورت یک نمایشگاه سیاسی است؛ یعنی جریان‌های معارض گوناگون سیاسی و قومی در آن شرکت می‌کنند، سال‌ها است برخی، از این نمایشگاه به عنوان فرصتی جهت مبارزه و معارضه با جمهوری اسلامی استفاده می‌کنند، از این رو ایران نیز باید قابلیت مبارزه را داشته باشد و با هوشمندی و توانمندی فرهنگی سیاسی متناسب در آن حضور یابد. پیشنهاد کردیم که ما آمادگی داریم در این نمایشگاه به نحو شایسته و در شان نشر جمهوری اسلامی ایران حضور یابیم، در دیدار با آقای دری ویژگی‌هایی را از جمله معرفی کتاب، غرفه‌بندی، کتاب‌‌ها و... برشمردیم، این طرح پیشنهادی ما مورد قبول معاونت واقع شد، اما از دی‌ماه سال گذشته خبری از این موضوع نشد. لذا، حدود یک ماه و اندی پیش، نامه مجددی به معاون فرهنگی ارسال کردیم، اعلام کردیم باید این کار تسریع شود، چرا که برای اقدامات و ثبت‌نام زمان نداریم، اما پاسخی نیامد، ما هم رسماً اعلام انصراف کردیم و امیدواریم دوستان مان دراین امر مهم توفیق بیشتری داشته باشند.

 

 

*معاونت فرهنگی ارشاد به مجمع ناشران انقلاب بدهکار است

باید عنوان کنم که به نام مجمع ناشران انقلاب قصد اولیه برای حضور در فرانکفورت نداشتیم، راهبرد اصلی ما حضور در نمایشگاه‌های منطقه ای و کشورهای فارسی‌زبان است. ضمن آنکه مجمع ناشران انقلاب، به اندازه هزینه‌های خود باید حرکت کند، حضور در نمایشگاه‌های خارجی هزینه‌های هنگفتی در بردارد، از این رو با توجه به برنامه‌ریزی بودجه‌مان در نمایشگاه‌ها حاضر می‌شویم.

اما اگر معاونت فرهنگی بر حرف خود می‌ماند و به مجمع به عنوان تشکل توانا و هم ‌راستای با ارزش‌های انقلاب اعتماد می‌کرد، مشکلی برای انجام این امر نداشتیم. این را هم باید بگویم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد (در زمان بهمن دری) در طول یک سال و نیم گذشته از ابتدای تأسیس مجمع ناشران انقلاب تا به امروز به مجمع کمکی نکرده است.

 

 

مثلاً در نشست مشترکی که با مسئولان ارشاد در هتل هویزه برگزار شد، از خرید کتاب و کمک به  ناشران مجمع سخن‌ گفته شد، در این راستا، هم نامه‌نگاری‌هایی صورت گرفت اما متاسفانه هنوز عملی نشده است. در این رابطه به آقای حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گلایه خود را از کم لطفی های معاونت اعلام کرده‌ایم.

مجمع ناشران انقلاب اسلامی با همه تشکل‌ها و دستگاه‌ها و صنوف تعامل می‌کند، معاونت فرهنگی را از خودمان می‌دانیم، خود را کمک حال معاونت دانسته و اتاق فکری برای رفع مشکلاتی می‌دانیم که معاونت باید تدابیری در آن راستا بیندیشد. حتی در بحث کاغذ به جای مکاتبه با وزارت ارشاد با وزارت صنعت معدن تجارت نامه‌نگاری کردیم، با ناشران و اتحادیه‌ها جلسات متفاوت پیرامون مشکلات کاغذ و نشر و چاپخانه برپا کردیم. تشکل‌های نشر می‌توانند سر انگشتان توانای دست معاون فرهنگی باشند و او نیز باید ملجأ مشکلات ناشران کشور در این دوره حساس باشد.

 

فشار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای کنترل بازار کاغذ به وزارت صنعت

 

شما نامه‌ای به وزیر صنعت برای رفع مشکل گرانی کاغذ نوشتید، سرانجام نامه چه شد؟ آیا توانستید با وزیر دیداری انجام شد؟

موضوع کاغذ و عملکرد معاونت فرهنگی در این باره مورد انتقاد ما است، قصه ‌گرانی کاغذ به وزارت ارشاد(مستقیماً) باز نمی‌گردد، چرا که متولی بازار وزارت صنعت و تجارت است. اما وزارت ارشاد می‌تواند اولاً در ارتباط با «اهتمام به تولید» و دوم درباره «کنترل بازار» از وزارت صنعت و تجارت مطالبه دائمی کند و فشار آورد و موضوع را پیش برد تا تصمیم عاجلی در این راستا گرفته شود.

جلسات متعددی با مجموعه اتحادیه‌ها، همفکری‌ها، پیش از نمایشگاه، پس از برگزاری در طول این مدت صورت گرفته، حتی با دستگاه‌‌ها، با مجموعه‌های سرمایه‌گذار مذاکراتی انجام شد؛ رایزنی، مذاکره با ناشران صورت گرفت و دغدغه کاغذ در قالب نامه‌هایی منتقل شد، درخواست جلسه کردیم، تا با حضور اتحادیه‌ها نشستی مشترک برپا شود. جواب‌های ناصحیح و نامناسب به ما دادند، اما کار با این موارد حل نمی‌شود، وزارت بازرگانی باید اراده‌ای برای کنترل بازار داشته باشد.

مسئله کاغذ تحریم نبود، البته بخشی از موضوع، روانی است که آقای دری هم عنوان کرد، اما کاغذ خریداری‌شده تا یک ماه گذشته با ارز مرجع وارد می‌شد (تا اول مرداد)؛ حتی وزارت بازرگانی می‌تواند وارد عمل شود و برای کنترل بازار کاغذ خریداری کرده و پخش کند، به نظر من وزارت بازرگانی در این راستا قصور دارد.

از وزارت بازرگانی خواستاریم تا از فاجعه‌ای که هم در حوزه اقتصاد و هم در حوزه فرهنگ در حال وقوع است جلوگیری کند، بحث تعداد عناوین و تیراژها از موضوعات مهمی است که باید مورد توجه باشد.

 

 

 

-------------------------------------

گفت‌وگو از: نفیسه اسماعیلی

--------------------------------------

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها