کد خبر: ۲۷۰۴۲۷
زمان انتشار: ۱۰:۲۴     ۲۵ آبان ۱۳۹۳
یکی از نشریات اصلاح‌طلب پس از یک سال بزرگ‌نمایی مذاکرات هسته‌ای از جمله با آمریکا و اغراق‌ در تأثیر آن، خواستار تعدیل نگاه به این عرصه شد.

روزنامه اعتماد در یادداشتی خاطرنشان کرد: برخی با یک نگاه «تک‌عاملی»، بر این باورند که با لغو تحریم‌ها و دستیابی به توافق جامع میان طرفین، بسیاری از چالش‌های رشد اقتصادی، حتی در کوتاه‌مدت از میان می‌رود. اینکه تحمیل و تشدید تحریم‌ها، مانعی بر سر روند رشد کمی و کیفی اقتصادی کشور بوده، جای تردیدی نیست، اما به باور طیف وسیعی از اقتصاددانان، برداشتن مقطعی و حتی آنی محدودیت‌های اقتصادی (که در خصوص امکان شدن یا نشدن آن هم بحث است) نمی‌تواند، زمینه بروز تحولی شگرف در اقتصاد شود و عوامل ناپایداری وضعیت اقتصادی کشور فقط به مسئله تحریم و ابعاد شریانی آن مربوط نمی‌شود. بنابراین باور «وقوع تحولی بزرگ بعد از لغو تحریم‌ها» از سوی کسانی مطرح می‌شود که ریشه تمام نارسایی‌ها در دامنه تحریم‌ها می‌جویند و گاه خواستار ایجاد شوک و بروز نوسان به ویژه در کوتاه‌مدت در بازارهای سرمایه‌پذیر هستند که با نیت‌کاوی، می‌توان به اغراض سوداگرایانه برخی از آنها، پی برد.

اعتماد می‌افزاید: شکی نیست که دستیابی به توافق، خبر خوشی برای فعالان اقتصادی است، اما اینکه بخواهیم با توصیف «برآورد بالا از آثار»، از وقوع این رویداد به عنوان «منجی نجات اقتصادی کشور» یاد کنیم، یک نوع سوءتدبیر در مدیریت انتظارات در حوزه اقتصادی است. تجربه نشان می‌دهد، پارامترهای روانی همچون شایعه، گمانه، شایبه، اخبار ضد و نقیض و... در مقایسه با عوامل واقعی فیزیکی، سهم بالایی در تغییر جهت غیرمنتظره بازارها و محیط کسب و کار دارد، بنابراین مدیریت عوامل انتظارات روانی برای جامعه‌ای که طی سال‌ها نسبت به متغیرهای ذهنی نظیر انتظارات تورمی یا تورم انتظاری و بازده انتظاری از بازارها که در سکون بوده و با وجود افزایش حجم نقدینگی، در حالت رکود تورمی یا بهبود اوضاع به سر می‌برند، نقش موثری دارد. مدیریت انتظارات تورمی، با توجه به روان‌شناسی اجتماعی، ابعاد متعددی داردسشش و بی‌توجهی به آن هم تبعات مخصوص به خود را دارد. دولت روحانی در ماه‌های اخیر،‌ یک مرتبه از عدم توجه به مدیریت انتظارات، لطمه شدید خورد. به عنوان نمونه، وقتی ایشان در مشهد، با استناد به داده‌های یک گزارش تحقیقی، اعلام کرد که اقتصاد از رکود خارج شده است، انتظارات محافل کارشناسی نسبت به بروز رونق افزایش یافت. یا اینکه، وقتی داده‌های گزارش سه‌ماهه بانک مرکزی از تولید ناخالص داخلی منتشر شد، همه آن را مصادف با رشد اقتصادی مصادف به رونق اقتصادی دانستند و سپس هجمه منتقدان نسبت به صحت آمار و نامشهود بودن رونق بالا گرفت، به طوری که اکنون که هشت ماه از سال می‌گذرد، دیگر گزارشی از اوضاع اقتصاد منتشر نشده است!

این روزنامه خاطرنشان می‌کند: مسئولان مربوطه با اطلاع‌رسانی هدفمند، باید برآورد واقع‌بینانه از نتایج آتی لغو یا تعلیق تحریم‌ها ارائه دهند تا از بروز هرگونه شوک روانی زودگذر و ایجاد تلاطم در محیط‌های واکنش‌پذیر، جلوگیری کنند، این گفتار هم به این معنی نیست که نتیجه مثبت مذاکرات، نادیده گرفته شود.

یادآور می‌شود روزنامه اعتماد در یک سال اخیر از تیترهای اغراق‌آمیز و بعضا خلاف واقعی در زمینه ترویج خوش‌گمانی به مذاکرات منتشر کرد. از جمله؛ «طرح اوباما برای آزادی دارایی‌های ایران»، «مرگ تحریم‌ها»، «بازگشت پژو - نتیجه ژنو»، «دستان بن‌بست‌شکن ظریف-کری»، «جهان در انتظار توافق نیویورک» و...

روزنامه اعتماد پیش از این هم در یادداشتی به قلم مدیرمسئول خاطرنشان کرد: متأسفانه سخنان تهدیدآمیز سیاستمداران آمریکایی که هر از چندگاهی بیان می‌شود، نشان می‌دهد که تحلیلگران سیاسی تصور و تصویر اشتباهی از اوضاع و احوال و رویکرد آمریکاییان داشته و دارند... سیاستمداران آمریکایی در طول سال‌های گذشته از تمامی امکانات و توانایی‌های خود در هر زمینه‌ای علیه جمهوری اسلامی استفاده کردند و در مسیر براندازی این جمهوری و در جهت مهار انقلاب اسلامی گام برداشتند و از به کار گرفتن هیچ ابزار و امکانی دریغ نکردند. آنان در زمینه فشارهای اقتصادی  و ایجاد تحریم‌های مختلف و راه‌اندازی یک جنگ بزرگ اقتصادی علیه ایران گام برداشتند و می‌توان گفت که تا حالا همه راه‌ها را آزموده‌اند

یادآور می‌شود برخی محافل در آغاز امضای توافق ژنو آنها را فتح‌الفتوح خوانده بودند.

نگاه دولت به مطبوعات نگاه تهدید است

«نگاه تهدیدآمیز دولت به رسانه‌ها به جای نگاه فرصت محور موجب نارضایتی از عملکرد 16 ماه گذشته شده است.»

وبسایت اصلاح‌طلب روزنو ضمن درج این تحلیل نوشت: بیستمین نمایشگاه مطبوعات به کار خود پایان داد و اهالی رسانه در این مدت فرصتی را یافتند تا به طور مستقیم با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند و پاسخگوی دغدغه‌های مردم باشند. اما نکته جالب در بیستمین نمایشگاه مطبوعات عدم حضور رئیس جمهور در این جشنواره بود که موجب تعجب اهالی رسانه شد.

نویسنده خاطرنشان کرد: غریب به 16 ماه از روی کارآمدن دولت روحانی می‌گذرد. شیخ دیپلمات در طول فعالیت دولتش کمترین اهمیت را به اهالی رسانه داده است و یکی از پاشنه آشیل‌های این دولت نیز ضعف اطلاع‌رسانی است که تاکنون دولتمردان نتوانسته‌اند ارتباط مناسبی با رسانه‌ها برقرار کنند و همواره از رسانه‌ها فرار می‌کنند و سعی می‌کنند با شیوه امنیتی به رسانه نگاه کنند و همین امر تا امروز موجب شده که در برهه‌های مختلف دولت در برابر رسانه‌های مخالف آچمز شده و حرفی برای گفتن نداشته باشد.

روزنو می‌افزاید: این در حالی است که از زمان روی کارآمدن دولت یازدهم تنها یک نمایشگاه مطبوعات برگزار شده است و سال گذشته هم دولتمردان با بهانه‌های واهی از برگزاری نمایشگاه مطبوعات طفره رفتند و در روز خبرنگار هم که سکوت اختیار کردند! همواره شاهد بودیم در دولت‌های گذشته رئیس جمهور به هر بهانه‌ای در نمایشگاه مطبوعات حاضر می‌شد و این جشنواره جان تازه‌ای می‌گرفت اما متأسفانه امسال رئیس جمهور اعتنایی به اهالی رسانه نکرد و حتی حاضر نشد برای دلگرمی و امید بخشیدن به این قشر سختکوش دقایقی را در میان آنها سپری کند.

حامد صالح آبادی معتقد است: بی‌توجهی رئیس جمهور و دولتش به رسانه‌ها تاکنون برای همگان به اثبات رسیده است و همین امر موجب شده که وزیر این دولت با تیتر یک روزنامه مخالف دولت کمر دردش عود می‌کند و ویلچرنشین می‌شود. هنوز مشخص نیست که چرا دولت یازدهم نمی‌خواهد یا نمی‌تواند از ظرفیت رسانه‌ها در راستای اعتلای دولت استفاده کند که شاید بتوان گفت که کلید روحانی هنوز نتوانسته قفل رسانه‌ها را باز کند و یا شاید کلید شیخ دیپلماتیک به قفل رسانه‌ها نمی‌خورد!

روزنو همچنین نوشت: برگزاری بیستمین نمایشگاه مطبوعات همچون سال‌های گذشته رونقی نداشت و هر فردی پا به این جشنواره گذاشته بود متوجه این فضای سرد و بی‌روح در گرمای رسانه‌ها شد.

در پایان این تحلیل آمده است: متأسفانه فاصله دولت با رسانه‌ها و نگاه تهدیدآمیز به جای فرصت به رسانه‌ها موجب نارضایتی مردم از عملکرد دولت در 16 ماه گذشته شده است چرا که دولت تاکنون نتوانسته به وعده‌های انتخاباتی که در حوزه سیاست داخلی داده است عمل کند و تنها سرگرم حوزه سیاست خارجی است که آنهم هنوز به نتیجه روشنی نرسیده است.

یادآور می‌شود سال گذشته نمایشگاه مطبوعات برگزار نشد. امسال نیز معاونت مطبوعاتی ارشاد اعلام کرد جشنواره مطبوعات را برگزار نمی‌کند.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها